2011-11-14 13:34:43• hírek • Kocsis Zoltán

Nagy az érdeklődés az ingyenes vizsgálat iránt, kedden is várják az embereket

Hatalmas sor kígyózott hétfő délelőtt Szatmárnémeti új központjának betonerdejében, több százan igyekeztek bejutni a Szakszervezetek Művelődési Házába, ahol a Szatmár Megyei Kórház Diabétesz Központjának szakemberei valamint a Synevo Románia és a Szamos Lions Klub munkatársai ingyenes egészségügyi vizsgálatban részesítettek minden érdeklődőt. A rendezvényt a Szatmár Megyei Tanács szervezte.

A Diabétesz Világnapja alkalmából a Diabétesz Központ immár egy évtizede évről évre biztosítja az ingyenes vizsgálat lehetőségét, ezúttal azonban ennél is szélesebb körű analízisekről van szó. Amint arról korábban a szatmár.ro is beszámolt, országos viszonylatban Szatmár megyében a legkevesebb a születéskor várható átlagélettartam (70,51 év), amely érték majd három évvel kevesebb, mint az országos átlag (73,47 év). Ennek tudatában és az okok kivizsgálása érdekében kezdeményezett egy nagyszabású egészségügyi felmérést a Szatmár Megyei Tanács. Ennek célja, hogy mintegy négyezer ember egészségügyi állapotát tudják felmérni a megye társadalmának minél szélesebb szegmenseit megvizsgálva. Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács elnöke elmondta: a femérés 420 ezer lejbe kerül.

Szatmárnémeti esetében legkevesebb kétezer személy állapotát szeretnék megvizsgálni a szakemberek a Szakszervezetek Művelődési Házában. A kutatás szakmai vezetője, dr. Szilágyi József ottjártunkkor elmondta, hogy a Diabétesz Központ másfél tucat munkatársa várja az érdeklődőket hétfőn és kedden 9-18 órák között. A vizsgálatok során olyan fizikai mutatók, mint magasság vagy súly mellett megmérik az érdeklődők vérnyomását is, vérét pedig alapos elemzésnek vetik alá. Ezáltal szeretnék lokalizálni és behatárolni a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának valószínűségét, lévén, hogy az elhalálozások több, mint 60%-át erre lehet visszavezetni.

„A korábbi évek tapasztalatai alapján elmondhatjuk, hogy a vizsgálaton résztvevők 6-8%-ról derült ki, hogy cukorbetegségben szenved, annak ellenére, hogy ő maga nem is tudott róla. Mivel ez a felmérés most másról is szól, így felhívnám mindenki figyelmét, hogy ezúttal azokat is várjuk, akik tudják magukról, hogy cukorbetegek", mondta dr. Szilágyi.

Érdeklődőben pedig nem volt hiány, az első két órában, azaz délelőtt 11 óráig összesen 230-an vizsgáltatták meg magukat, miközben az épület előtt sorban álltak az emberek. Mivel szinte csak idős(ebb) személyeket lehetett látni (a fiatalabbak vélhetően munkahelyi vagy iskolai kötelezettségeik miatt maradtak távol), dr. Szilágyi  leszögezte: amennyiben a statisztikai szórás szükségessége úgy kívánja, a következő hetekben tanintézményeket is meglátogatnak, hogy elvégezzék a vizsgálatokat.

Elmondta továbbá, hogy a vizsgálatokat megismétlik a megye három másik nagy(obb) városában, Nagykárolyban, Tasnádon és Avasfelsőfaluban is, ám a pontos időpontok még nem ismertek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: