2010-08-06 11:20:50• hírek • Szatmar.ro

Nagy a pollenkoncentráció a megyében

Nemsokára virágzik a parlagfű, de ha még most elkezdenék ezek lekaszálását, sok ember életét könnyíthetnék meg. Hogy ezt szorgalmazzák, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Felügyelőség elindította Ambrosia nevű kampányát.

Sokak életét megkeseríti a a parlagfű, hiszen az orvostudományban ez számít a legagresszívebb allergénnek. A nyár szinte egész ideje alatt szenvednek tőle a parlagfűre érzékenyek, a virágzás a csúcspontot azonban augusztus közepe táján éri el.
Természetesen Szatmár megye sem kivétel, a levegőben itt is elég magas a parlagfű-koncentráció ahhoz, hogy megjelenjenek a tünetek. Éppen ezért a megyei Környezetvédelmi Felügyelőség elindítja az Ambrosia kampányt, amelynek címe a parlagfű latin nevéből, azaz az Ambrosia artemisiifoliából jön.

A szakemberek szerint megyénkben egyre jobban szaporodik ez a növényfajta. A 2008 óta végzett becslések, illetve ebben az évben végzett terepmegfigyelések alapján megállapították, hogy a megye dombjai és mezői tökéletesek a parlagfű terjedésére és fejlődésére. Főleg a Nagykárolyi síkságot, a Szamos és Ér folyása mentén lévő területeket, illetve a Tasnádi dombvidéket lepte el a veszélyes fűfajta. Ezen kívül az utak és vasutak mentén, sőt, a települések zöld-övezeteiben is jelen vannak.

Ebben az évben a levegő minőségének megfigyelése mellett a környezetvédelmi felügyelők a területeket is figyelték, hogy kiderüljön, sikerrel járt-e a 2008-as kampányuk, amelyben a hatóságokat és a fizikai személyeket a parlagfű eltávolítására szorgalmazták.

2009-ben a Környezetvédelmi Minisztérium is kiadott egy határozatot a pollenkoncentráció lecsökkentése érdekében, amelyhez minden felelős intézménynek hozzá kell járulnia.

Mivel környékünkön néhány héten belül kezd virágozni a növény, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség felhívja a hatóságok és a lakosság figyelmét, hogy közös erővel, az ismételt kaszálással sokat tehetnek a lakosságért, mert így meg lehet előzni, hogy a növény kivirágozzon.

Az allergiás tünetek nem fájdalmasak, de igencsak megkeserítik az emberek életét. Orrviszketés, szájpadviszketés, tüsszögés, orrfolyás, szemviszketés, könnyezés jellemző. Sajnos évente egyre több embernél jelenik meg ez a légúti allergia, ezért fontos a parlagfű kiirtása, vagy legalábbis az elterjedésének visszaszorítása.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: