2005-11-02 23:57:18• hírek • Szatmar.ro

Nagy a lemaradás

Románia lakosságának 40 százaléka XIX. századi körülmények között él.

Tizenkilencedik századi körülmények között él Románia lakosságának 4O százaléka - idézik a szerdai újságok a Nemzeti Bank fő közgazdászát.
Valentin Lazea egy gazdasági konferencián arra figyelmeztetett, hogy az infrastruktúra fejlettsége szempontjából Romániát Albánia, Moldova és Törökország is messze lekörözi.
A közétett adatok szerint az ország lakosságának pusztán 58 százaléka rendelkezik vezetékes ivóvízzel, és csak 53 százaléka szennyvízcsatornával. A falun lakóknak pedig mindössze ötöde él közművesített házban, lakásban.

A Román Nemzeti Bank fő közgazdásza szerint ezzel az ország nemcsak sereghajtó Európában, de lemaradása is óriási mértékű, hiszen a listán előtte álló Törökországban is a lakások 80-90 százaléka kapcsolódik a víz- és csatornahálózathoz. Hasonló a lemaradás az úthálózat szempontjából. Télen a romániai utak 40 százaléka járhatatlan, és alig 200 kilométernyi autópálya van az országban.
Ezek olyan igazságok, amelyeket mélyen a szőnyeg alá szoktak söpörni a politikusok, és amelyekről egyes döntéshozók nem is tudnak - jelentette ki Valentin Lazea, aki szerint a politikai elitnek döntenie kell: vagy úgy csatlakozik az ország az Európai Unióhoz, hogy a lakosságának fele XIX. századi körülmények között él, vagy jelentősen megnöveli az infrastrukturális beruházások mértékét egész Románia területén. (www.radio.hu)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: