2018-02-13 08:10:01• hírek • MTI

Nagy a baj: a vártnál nagyobb lehet a tengerszint emelkedése

Az eddigi előrejelzésekhez képest kétszer nagyobb mértékben emelkedhet a tengerek vízszintje 2100-ra egy friss vizsgálat eredménye szerint.

1993 óta világszerte évente átlagosan három millimétert emelkedik a vízszint. Műholdas mérések szerint azonban évről évre egyre jobban gyorsul az emelkedés, aminek következtében 2100-ra az évi egy centimétert is eléri a szintemelkedés mértéke.


A Coloradói Egyetem munkatársa által vezetett kutatócsoport a Proceedings című szaklapban bemutatott eredményei alapján a század végére a partokon átlagosan 65 centiméterrel magasabban állhat a víz mint 2005-ben. Korábban azt feltételezték, hogy 30 centiméterrel lesz magasabb a tengerszint. Ráadásul ez egy óvatos becslés több tudós szerint.


A kalkuláláskor a kutatók abból indultak ki, hogy az elmúlt huszonöt évben tapasztalt növekedési arány a jövőben is folytatódik. Steve Nerem, a kutatás vezetője azonban azt hangsúlyozta, hogy a hatalmas változásokat tekintve, amelyeket ma a jégtakarók esetében is látunk, ez valószerűtlen. A növekedés valószínűleg még nagyobb mértékű lesz, mint ahogy azt előrejelzik.


Nerem és munkatársai a globális tengerszintméréshez a rendelkezésre álló eddigi leghosszabb műholdas méréssorozat eredményeit használták. A mérés az 1992 augusztusában fellőtt Topex/Poseidon óceán- és atmoszférakutató műholddal kezdődött és három Jason amerikai-európai magasság-meghatározó műholddal folytatódott.


A szakértők különböző tényezőket vettek figyelembe, melyek befolyásolják a globális tengerszintet, például az el Nino éghajlati jelenséget. Fontos esemény volt a Pinatubo Fülöp-szigeteki vulkán kitörése 1991-ben, ennek a tengerszintre gyakorolt hatásai már megmutatkoztak a műholdas mérések kezdetekor. A nyílt óceánon mért értékeket is összehasonlították a partokon mért ár-apályszintek adataival.

 

Mindezen tényleges figyelembe vétele után a tudósok kiszámolták, hogy a globális tengerszint-emelkedés gyorsulásának mértéke átlagosan évi 0,8 milliméter. Így ezzel egy folyamatos emelkedési arányú exponenciális görbe jött létre.


A növekedés oka egyrészt a jégtakaró olvadása, másrészt a víz felmelegedés miatti térfogattágulása.  A tanulmány nagyon hihetően mutatja be, hogy felgyorsul a növekedés. A szakértő szerint az amerikai kutatók nemcsak új mérési adatokat használtak, hanem nagyon alaposan értékelték is azokat. Ráadásul számos olyan tényezőt kizártak, amelyek lényegtelenek a klímaváltozás szempontjából.
 

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: