2013-09-16 17:00:46• hírek • Kocsis Zoltán

Nagy Sándor: Nem tehetünk mást, református hitünk szerint tanítunk magyarul!

Mint felbolydult méhkas, úgy nézett ki Szatmárnémeti központja hétfő délelőtt, megannyi ünneplőbe öltözött királynővel és királlyal. Nem is lehetett volna másként, hisz szeptember 16-át írtunk, megkezdődött a 2013-2014-es tanév. Szatmár megyében 57.848 gyerek ült (vissza)az iskolapadba, köztük a Református Gimnázium diákjai is.

A refisek 10.00 órakor a város egyik legpatinásabb épületében, a Láncos-templomban találkoztak az intézmény vezetőivel, egymással, (egykori vagy leendő) tanáraikkal. A jelenlévőket Ilonczai Zsombor iskolalelkész köszöntötte, az istentiszteleten pedig Nt. Nagy Sándor esperes hirdette az igét, aki Pál Apostol Timóteushoz írt első levele IV. részének 8-12. versét ismertette a hallgatósággal.

Az esperes felhívta a gyerekek figyelmét, hogy az évek teltével Isten egyre nagyobb terhet rak rájuk, ám egyre több fizikai és lelki erőt is ad nekik, hogy megbirkózzanak vele. A szülők felé fordulva kiemelte, hogy az otthoni, atyai és anyai tanítást semmi sem pótolhatja és téves az a gondolkodásmód, amely minden nevelést az iskolától vár. Nagy örömmel nyugtázta, hogy ismételten sokan készülnek a tanévkezdésre a Református Gimnáziumban, ami egyfajta erkölcsi bizonyítvány az iskola számára, mivel sokan gondolják úgy, érdemes ide íratni gyerekeiket.

„Minden évben komoly harcokat kell megvívnunk azért, hogy itt oktatás folyhasson. Olyan harcokat, amelyek a kívülállók számára egyáltalán nem láthatóak. Ám mi nem tehetünk mást, mint magyarul szólni, református hitünk szerint felelősséggel tanítani Isten nevében, Krisztus kegyelméből", zárta sorait az esperes.

Ezt követően Szilágyi Éva igazgatónő köszöntötte a jelenlévőket: külön az előkészítősöket, az elsősöket és a gimnazistákat. Figyelmeztette a 8. és 12. osztályosokat, hogy az év végén komoly vizsgák várnak rájuk. Elmondta, hogy az idén 614 gyerek kezdte meg az új tanévet az iskola falai között, a nyár elején pedig 80%-os volt a refisek sikerességi aránya az érettségin. Mindez azt bizonyítja, hogy minőségi munka folyik a tanintézményben. Felhívta a gyerekek figyelmét, hogy másnaptól a szociális ösztöndíjra pályázók máris viheti az ehhez szükséges igazolást valamint mindenkinek le kell adnia tavalyi tankönyveit, hogy azokat tovább tudják adni a kisebbeknek - a minisztérium ugyanis csak a szükséges tankönyvek 25%-át biztosította országszerte a magyar tagozatok számára.

A folytatásban Rédai Ádám zongorán, Higyed Bence pedig trombitán előadta a Schubert Szerenádját, majd az előkészítősök és az elsősök megtették fogadalmukat. A Higyed Gyöngyi vezette kórus elénekelte az Ezer madár vígan csengő című éneket, majd az 5. és 9. osztályos diákok is megtették fogadalmukat. Végezetül Kánya Réka elszavalta „A magyar tanulóifjúság régi énekét", majd az előkészítősök feltűzték az iskolát jelképező élet fájára a papírból hajtogatott madarakat, amelyek szimbolikusan fészket raktak a fára - akárcsak a gyerekek az iskolában.

Ezt követően a hét új pedagógus is fogadalmat tett, majd az ünnepi köszöntők keretein belül Gál Gyöngyi kisebbségi oktatásért felelős szaktanfelügyelő szólt néhány szót. Beszédében Mikszáth Kálmánt idézve elmondta, a sikerhez nem elég tehetségesnek lenni, meg is kell dolgozni érte.

Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke megköszönte a szülőknek, amiért bizalmat szavaztak az iskolának és meggyőződésének adott hangot, mely szerint a Református Gimnázium versenyképes tudást képes adni a gyerekeknek.

Az évnyitó nemzeti imánk, a Himnusz eléneklésével ért véget.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: