2012-06-05 12:32:57• hírek • Szatmár.ro

Nagy József az RMDSZ polgármester-jelöltje Pálfalván

Nagy József 1949. június 1-jén született Kiskolcson. Nős, egy lány édesapja, református vallású. Mezőgazdasági szakiskolát végzett.

Tizenkét éve az RMDSZ községi szervezetének az elnöke. Szakmai pályafutását a kiskolcsi mtsz-ben kezdte, mint állat-egészségügyi technikus, 1972-76 között ugyanezt a szakmát gyakorolta Hiripen, ahol közben megnősült. 1976-86 között a Szatmár Megyei Mesterséges Megtermékenyítő Központ főtechnikusa, 1986-1992 között a hiripi mezőgazdasági szövetkezet elnöke volt. 1992-1996 között a mezőgazdasági nyugdíjosztály inspektoraként tevékenykedett. 1996-tól Pálfalva község polgármestere.

- Negyedik mandátumára készül. Melyek azok az okok, amiért az RMDSZ színeiben ismét megpályázza Szatmárpálfalva polgármesteri székét?

- Az elmúlt négy mandátumom idején olyan problémákkal kellett megküzdenem, amelyek sok utánajárással, jó kapcsolatokkal, gyakran gyors észjárással lehetett megvalósítani. Sok a látható eredmény, de sok az elkezdett munka is, amit be kell fejezni. Az utakat kitapostam, a kapcsolatokat kiépítettem, most már elérkezett az idő, hogy az elkezdett munkálatokat befejezzem. Úgy érzem, hogy az én feladatom az, hogy Pálfalva község magyarsága megőrizze azt, ami az övé, és mindamellett, hogy itt is csökken a magyar lakosság száma, megtartsa vezető szerepét. Jelen pillanatban nincs egy olyan másik magyar polgármester-jelölt, akit elfogad a románság is. A következő négy éves mandátumom során arra is nagy hangsúlyt fogok fektetni, hogy kineveljem az utódomat, hogy egy olyan személy kerüljön majd helyemre, aki mindent megtesz majd azért, hogy a község magyarsága, valamint a nagy számú roma lakosság, akik szintén a magyar nyelvet beszélik, ne kerüljenek hátrányos helyzetbe.

- Több mindent felsorolt az okok között, amelyek alapul szolgálnak arra, hogy ismét induljon a polgármesteri székért. Az elmúlt négy év alatt milyen terveket sikerült megvalósítani a község érdekében?


- Új iskolát építettünk Amacon, továbbá új óvoda építését kezdtük el Hiripen és Ombodon.
Az Ombodi Soltész János Általános Iskola magyar tannyelvű jogi személyként működő intézménnyé vált, miután levált Szatmárpálfalvától. Szatmárpálfalva minden utcájában bővült a közvilágítás, valamint a víz- és gázhálózat, és amit fontos dolognak tartok, négy év alatt sikerült felújítani a község településeinek a kultúrotthonait. A helyi tanács támogatta az egyházakat, és segítséget nyújtottunk a víz és a gáz bevezetéséhez. Jelenleg pedig a ravatalozók megépítését támogatjuk és szorgalmazzuk. Több folyamatban levő terveink és munkálataink vannak az községben, illetve a hozzá tartozó településeken: 27 km csatornahálózat kiépítése Amacon, Oroszfaluban és Pettyénben, csatornahálózat-bővítés Szatmárpálfalván és Ombodon,

Hat kilométer hosszú összekötőút elkészítése Ombod és Hirip, 2 km Ombod és Amac között, a község utcáinak leaszfaltozása, ami azért áll, mert a csatornahálózat elhelyezése miatt felvágják az utakat, ezért amikor elkészül, akkor aszfaltozunk. Kerékpárúttal és járdával kötjük össze Szatmárpálfalvát Szatmárnémetivel. Járdákat öntünk községi szinten. A járdakészítés már korábban is tervben volt, de prioritást adtak az új negyed utcáinak a járhatóvá tételére.
Hamarosan elkezdődik az istálló-trágyák központi tárolása és komposztálása. Ennek beindításához megépül a lerakat, a község kap egy traktort, két utánfutót, egy rakodógépet, egy trágyaszórógépet és egy szippantót. Amit ugyancsak jó hírnek tartok, ennek eredményeként nyolc-tíz személy kap munkát ebben a részlegben. A tavasz folyamán elkezdődik tíz kilométer mezei út lekövezése: Pettyén-Hirip, Hirip-Amac és Amac-repülőtér között.

- Visszanézve az elmúlt négy évre, melyek azok a fontosabb beruházások, megvalósítások, amelyek a község fejlődését, a lakosok életének jobbá tételét szolgálják?


- 1996-ban, amikor átvettem a községet, az elmaradt, minden szempontból fejletlen falvak lakói még reménykedni sem mertek abban, hogy valamikor megközelítik a városi életkörülményeket, pedig nagyon közel vagyunk a városhoz. Én úgy érzem, ha teljesen nem is sikerült befejezni, de jó úton halad a közművesítés. Büszke vagyok arra, hogy a lakosság mindig mellettem állt és a döntő és meghatározó pillanatokban háttérbe szorultak a nemzetiségi problémák. Ha most, kampány idején vannak is ellenfeleim, azok nem a személyem ellen vannak, hanem hatalmi indíttatások miatt fordulnak velem szembe. A legnagyobb megvalósítások, beruházások, amelyek Szatmárpálfalván és a hozzá tartozó településeken véghezvittünk, annak érdekében,. Hogy az említett települések lakosai korszerű, XXI. Századi körülmények között éljenek a lehetőségekhez mérten, véleményem szerint a vízhálózat kiépítése, a gáz bevezetése, iskolaépítés, a földtörvény alkalmazása, és a nyugdíjasok segítése ünnepekkor, mert az idősekre mindig oda kell figyelni. Itt szeretném megjegyezni, hogy a felsorolt dolgoknak a megvalósításában nagyon sok esetben segítségünkre volt Csehi Árpád Szabolcs megyei tanácselnök, akinek az ajtaja mindig nyitva áll - már amennyire egy tanácselnök ajtaja nyitva lehet - előttünk. Mindig érdeklődést tanúsított a község iránt, sokat segített a kapcsolatok kialakításában, a folyamatok felgyorsításában, és megtalálni azokat a lehetőségeket, amelyek kihasználásával célt lehetett és lehet érni. Nagyon sok minden szerepelt a megvalósítási terveink között, de a gazdasági helyzet miatt néhány cél elérését ki kellett tolni. Ilyen az utak rendbe tétele, a járdakészítés, a szociális problémák megoldása és a munkahely teremtés.

A júniusi választásokkal kapcsolatosan nekem az a véleményem, hogy azok, akik más ugyancsak a polgármesteri székért indulnak, nem tudják mire vállalkoznak, ami az elöljáró munkáját, a sok elintéznivalót, utánajárást illeti. A magyarság nagyon sokat veszítene, ha nem lenne a községnek RMDSZ-es magyar polgármestere, még többet azzal, ha nem lenne a Szatmár Megyei Tanácsnak magyar, RMDSZ-es elnöke.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: