2021-04-11 09:03:40• hírek • Bede Emőke

Nagy Csongor Zsoltot és Muzsnay Árpádot is díjazták az EMKE 2021-es gáláján

Fotók: MTI/Kiss Gábor
Fotók: MTI/Kiss Gábor

A tavalyi évhez hasonlóan, 2021-ben is szűk körben, csak a meghívottak részvételével tartotta meg díjátadó gáláját az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület. A református áhítat keretében megrendezett szombati gálán Nagy Csongor Zsolt, a Harag György Társulat színművésze Kovács György-díjat, Muzsnay Árpád művelődésszervező, tanár, újságíró pedig életműdíjat vehetett át.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Nagy Csongor Zsolt színművész, előadóművész részére több évtizedes kiemelkedő művészi munkájáért, a különböző erdélyi színpadokon nyújtott megrendítő erejű alakításai, valamint elmélyült és példamutató, sokoldalú szakmaisága elismeréseként Kovács György-díjat adományozott.


„Nagy Csongor munkásságában – s ezt mindannyian tudjuk, akik láttuk alkotni őt – a leltározhatatlan dolgok a legfontosabbak. Sokféle létmódja és tevékenysége közül az alkotói, színpadi lénye emelkedik minden más fölé, és teszi maradandó élménnyé a vele való találkozást. Mert Színész, a szó mélyebb értelmében – s ez teszi, mint hivatása legnagyobbjait, nehezen méltathatóvá, leltározhatóvá, összegezhetővé. Tudhatni, van, ami nem kartotékadat. […] Miközben pedig leírom mindezeket, a Nagy Csongort régóta figyelő, sőt, kamaszkora óta az ő művészetén nevelkedő szatmári néző és kolléga szemszögéből is szemlélve őt - tudatosan óvom magam attól, hogy egy percig is azt képzeljem, össze tudtam foglalni valami lényegeset vele kapcsolatban. Önbecsapás volna ezt gondolnunk. Valójában éppen a lényeg maradt elmondatlan: az amit csak ő tud megmutatni, a színpadon. Figyeljünk rá – a saját érdekünkben – az elkövetkező évtizedekben is!” – méltatta a díjazottat Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat művészeti igazgatója.



A gála keretében Muzsnay Árpádot is díjazták. Közművelődési tevékenységéért, a Dsida-, Páskándi- és Jakabbffy-kutatások ösztönzésében végzett munkájáért, valamint Kölcsey Ferenc emlékezetének ápolásáért az egyesület életműdíjat adományozott számára.


„Tisztelt jelenlevők, s az ezen ünnepi pillanatot a világhálón figyelemmel kísérő kedves barátaink! Köszönöm a megtisztelő elismerést, ezt az elsősorban is szakmainak tekinthető díjat, amivel eddigi tevékenységem egészét az EMKE-díjak kuratóriuma értékeli. Tanárként, újságíróként és művelődésszervezőként cselekedeteimet mindenkor annak a magyar művelődési örökségnek az éltetése, népszerűsítése határozta meg, mellyel szűkebb pátriám, szülőföldem, a Kárpát-medence Partiumnak nevezett része az összmagyar kultúrát meghatározóan gazdagította. Jó helyen, jókor születtem, s csak hálával tudok gondolni és szólni mindazokról, szüleimről, nevelőimről, egykori és mai munkatársaimról, akik szemléleteimet és tetteimet meghatározták, valóra váltásukat támogatták. Örülök, s bizonyos fokig büszke vagyok arra, hogy dolgozhattam, tehettem kötelességemet. Az átvett díj megnevezése ellenére, alig több mint két hónappal nyolcvanadik életévem betöltése előtt nem tekintem lezártnak, magam szempontjából befejezettnek a munkát. Várom, s remélem, teljesülni fog, ahogy mielőbb folytatni, gazdagítani tudjam, ami életem cselekedeteit meghatározta. Úgy érzem, sok még a teendő, ennek a helynek a szellemében szólva, ahol most állok, az aratnivaló sok” – mondta el az életműdíj átvétele után Muzsnay Árpád.



A díjazottak teljes listája az EMKE honlapján tekinthető meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: