2006-11-19 22:57:36• hírek • Szatmar.ro

Bandó, a sokoldalú

 A népszerű humorista, Nagy Bandó András szerdán kezdi meg turnéját.

Amint arról korábban már hírt adtunk, a hét folyamán Szatmár megyében második alkalommal lép fel a népszerű magyarországi humorista, Nagy Bandó András. Először tavaly áprilisban az Északi Színházban tartott fergeteges hangulatú humorestet, most azonban öt helyszínen is megörvendezteti a közönséget, hiszen november 22-én, szerdán, 19 órától a Nagybányai Zeneiskola dísztermében, 23-án, csütörtökön, 19 órától a Nagykárolyi Városi Színházban, 24-én, pénteken, 19 órától a Szatmárnémeti Északi Színházban, 25-én, szombaton, 18 órától a Máramarosszigeti Zeneiskola dísztemében, 26-án, vasárnap, 16 órától a Kálmándi Kultúrházban, és végül ugyanaznap 19 órától a Csanálosi Kultúrházban lép fel a humorista.  

 Nagy Bandó Andrásra ez a jelző nagyon is igaz, hiszen az élet számos területén kipróbálta tehetségét. Volt műszaki rajzoló, építésvezető, majd segédmunkás és kőműves. Ezután kisiparos, kertész és újságkézbesítő foglalkozásokkal próbálkozott. Ekkor már megjelentek írásai és rajzai, de életében az áttörést a Rádió 1982-es Humorfesztiválja hozta meg, ahol a fődíjat nyerte el, ezt követően a Mikroszkóp Színpad szerződtette. Egy évi tagság után inkább szabadúszóként vállalt fellépéseket, 1983 óta mintegy 6500 alkalommal. 1990-91-ben Orfű polgármestere volt. Számos kiállítás nyílt. Nagy Bandó András manapság leinkább íróként tevékenykedik. Most jelenik meg a 14. könyve, a Gyöngykaláris, de fél éve sincs, hogy megjelent első regénye, a Sosemvolt Toscana. Nagy Bandó elmondása szerint manapság inkább prózát és verseket ír, miközben a jövőre esedékes 60. születésnapja tájára szeretne bemutatni egy új önálló estet is, így ehhez gyűjti mostanában a poénokat és az ötleteket. A Sosemvolt Toscana óriási siker lett, a minap jött ki a harmadik kiadása, és film is készül belőle. Meghatóan szép történet egy utolsó hónapjait élő, rákos íróról, a hospice nővér barátnőjéről és a veszélyeztetett terhes lányáról. „Talán Szatmárra is eljutott a híre, s ha máskor nem, talán az előadásaim végén megszerezhetik, lesz nálam.” – mondta.  A Gyöngykaláris már a harmadik gyermekeknek írt versekből szerkesztett kötete, a Madarak tolláról és a Fából vasparipát ugyancsak túl van a tízezres példányszámon, példátlan siker: CD-ken dalolják, tankönyvekbe kerültek a versei, halász Jutka is énekeli a verseit.

A humorista előadásaira ezúttal is nagy az érdeklődés, hiszen a szatmárnémeti előadásra már minden jegy elkelt, a többi helyszínre (Nagykároly, Nagybánya, Kálmánd, Csanálos, Máramarossziget) még kaphatóak jegyek.

Fotó: Tóth László, bando.hu

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: