2018-10-03 15:12:29• hírek • MTI

Nácizott a kormányfő tanácsadója, megbírságolták

A romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) megbírságolta Darius Valcovot, a kormányfő tanácsadóját, és megrótta Liviu Pop szociáldemokrata szenátort, amiért náci szervezetnek minősítették a Romániai Német Demokrata Fórumot (FDGR), a romániai németek érdekvédelmi szervezetét.

A Darius Valcovra kirótt 2000 lejes  bírságról és Liviu Pop volt oktatási miniszter írásos figyelmeztetéséről a Mediafax hírügynökség adott hírt szerdán. 


A CNCD diszkriminatívnak találta a Darius Valcov közösségi oldalán szeptember elején publikált videót, mely a horogkereszt jelével mutatta be a német fórumot és Hitler-bajusszal ábrázolta Klaus Iohannis román elnököt, a fórum korábbi vezetőjét. A tanács diszkriminatívnak találta Liviu Pop szenátor közösségi oldalán publikált bejegyzését is a FDGR vélt náci jellegéről.


Mindkét politikus a minősítést egy, a nagyszebeni bíróságon 2007-ben tárgyalt per irataira alapozta. Az iratok szerint a Klaus Iohannis által vezetett német fórum nagyszebeni szervezetének elnöke a Iohannis által vezetett nagyszebeni polgármesteri hivatalt és a város önkormányzatát perelte annak az egykori Romániai Német Népcsoport szervezetnek a vagyonáért, melyet a II. világháború után náci szervezetté nyilvánítottak. Ítéletében a nagyszebeni bíróság elismerte, hogy a Romániai Német Demokrata Fórum az egykori Romániai Német Népcsoport jogutódja. A jogerőssé vált ítéletet - a romániai bíróságok portálján közölt adatok szerint - az ügyészség kérésére 2012-ben felülvizsgálták, ám rendelkezését a Gyulafehérvári Táblabíróság sem változtatta meg. 


A német fórum és a Klaus Iohannis elleni támadás a romániai nem magyar kisebbségek és a romániai holokauszt kutatásával foglalkozó Elie Wiesel Intézet tiltakozását váltotta ki, Németország bukaresti nagykövete pedig a kormány nyilvános elhatárolódását sürgette.


Teodor Melescanu román külügyminiszter a román nagykövetek éves értekezletén Heiko Maas német külügyminiszter jelenlétében elhatárolódott a német kisebbséget rossz fényben feltüntető kijelentésektől. Ugyanezt tette három nappal ezelőtt Liviu Dragnea, a kormánykoalíciót vezető PSD elnöke.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: