2014-01-06 15:06:41• hírek • Kocsis Zoltán

Nacionalista támadás érte a Szatmárnémeti Szent István Kör Facebook-oldalát

Nacionalista támadás érte a Szatmárnémeti Szent István Kör: ismeretlen hackerek feltörték a kör Facebook-oldalát. A tettesek mindezzel nem érték be, az oldalon román nyelvű, áltudományos linkeket osztottak meg, amelyek a dákoromán kontinuitás elméletét hirdetik.

„Érthetetlennek tartjuk, hogy miért vált a szatmárnémeti Szent István Kör, mint történeti kérdésekkel tárgyilagos és tudományos alapokon foglalkozó civil szerveződés, ilyen támadás célpontjává. A létrehozott Facebook-profil kiváló lehetőségnek bizonyult, hogy a kör tevékenységéről tájékozódni lehessen, mozgósítsa az érdeklődőket és modern módon terjessze a történelmi ismereteket. Mint ilyen, senki és semmi ellen nem irányult, így annál inkább furcsa a meglehetős technikai ismereteket feltételező és nem kevés erőfeszítést igénylő támadás", áll a Szatmárnémeti Szent István Kör közleményében.

A kör elnöke, Szőcs Péter történész, a megyei múzeum aligazgatója érdeklődésünkre elmondta, a kör két évtizedes tevékenysége során „semmilyen jellegű ellenséges megnyilvánulást nem tapasztaltak". Szőcs elárulta, jelenleg zajlik a levelezés a közösségi oldal üzemeltetőivel, így próbálják kideríteni, mi történt. Amennyiben a problémát nem sikerül napok alatt elhárítani, akkor a Szatmárnémeti Szent István Kör új oldalt hoz létre, jelentette ki Szőcs.

„Eltűnt ugyanakkor a 2012-es és 2013-as év tevékenységéről szóló beszámolók, fényképek, tevékenységek, a közel ezer ismerős... ezek számunkra felbecsülhetetlen értékek", mondta felháborodottan Szőcs.

Az alábbiakban közzétesszük a Szatmárnémeti Szent István Kör szerkesztőségünkbe eljuttatott teljes közleményét.

„Sajnálattal értesítjük tevékenységünk iránt érdeklődőket, hogy 2014. január 2-án ismeretlen tettes feltörte a Kör facebook oldalát, törölte az összes korábbi tartalmat és a tagok nézeteivel ellentétes, román nyelvű tartalmakat osztott meg. Az oldalhoz való hozzáférés egyelőre lehetetlen, így ez úton fejezzük ki a tagság és a Kör előadásait hűséggel követő hallgatóság megdöbbenését. Érthetetlennek tartjuk, hogy miért vált a szatmárnémeti Szent István Kör, mint történeti kérdésekkel tárgyilagos és tudományos alapokon foglalkozó civil szerveződés ilyen támadás célpontjává. A létrehozott facebook-profil kiváló lehetőségnek bizonyult, hogy a kör tevékenységéről tájékozódni lehessen, mozgósítsa az érdeklődőket és modern módon terjessze a történelmi ismereteket. Mint ilyen, senki és semmi ellen nem irányult, így annál inkább furcsa a meglehetős technikai ismereteket feltételező és nem kevés erőfeszítést igénylő támadás. Mindazonáltal a kapcsolatteremtés és nyilvánosság e modern eszközéről a továbbiakban sem mond le a Kör, rövidesen megújult oldallal fogjuk a több mint húsz éves, civilizált véleménycserén alapuló, munkánkat folytatni".

A Szatmárnémeti Szent István Kör 1991-ben alakult. Célja a történelmi hagyományok ápolása és a nemzeti identitás megőrzése. Történelmi témájú előadások és bemutatók mellett a Szent István Kör társszervezőként kiemelkedően fontos szerepet vállal nemzeti ünnepeink megszervezésében, történelmi nagyjaink emlékének ápolásában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: