2013-01-28 20:32:27• hírek • Kocsis Zoltán

Nacionalista felhangú vitát szított Marian a megyei tanács ülésén

Nacionalista vitát szított hétfő délután Valer Marian USL-és szenátor a Szatmár Megyei Tanács ülésén, amelyen „minősíthetetlennek és megengedhetetlennek" nevezte a krasznabélteki plébános vasárnapi magatartását.

„A nemzeti kisebbségeknek is azt a magatartást és tiszteletet kell tanúsítaniuk a többség iránt, amilyet mi is tanúsítunk irántuk. Tegnap (vasárnap., szerk.) Krasznabélteken tartózkodtunk, ahol a svábok deportálásának évfordulójára emlékeztünk. A helybeli pap (dr. Ágoston Ferenc plébános, szerk.) pedig egyetlen szóval sem üdvözölt minket románul. Ez megengedhetetlen és elfogadhatatlan!", jelentette ki felháborodva a szenátor.

Kaiser István tanácsos felhívta a szenátor a figyelmét, hogy az egész esemény három nyelven zajlott, Marginean Éva pedig egy kéréssel fordult a politikushoz. Mint mondta, 1945-ben, azt követően, hogy a szovjet hadsereg elfoglalta és felszabadította az auschwitzi haláltábort, Romániában Moszkva és a román állam támogatásával megkezdődött a svábok deportálása. Országos szinten közel 75.000, Szatmár megyéből pedig közel ötezer személyt deportáltak csak azért, mert németes csengésű neve volt. Mi több, a román állam az 1970-es években is folytatta etnikai tisztogatást azzal, hogy fejenként 8000 márkáért eladta Németországnak az itt élő szászokat és svábokat

„A román kormány elítélte a kommunizmus bűneit, áldozatainak vagy leszármazottaiknak pedig kártérítést fizet. Kezdetben a sváb és szász deportáltak is részesültek ebben a kárpótlásban, ám az alkotmánybíróság ezt törvénytelennek ítélte. Arra a kérem a szenátor urat, amennyire teheti, járjon közben, hogy a 2010 óta halogatott törvénytervezet a parlament elé kerülhessen", fordult Marian felé Marginean.

Ezzel azonban nem értek véget a vita, Virgil Enatescu, aki többször is kijelentette, hogy a jövő az egyesült Európáé, heves szónoklatba kezdett, mondván: „az elmúlt században Szatmár megyében a román lakosság szenvedett a legtöbbet. Őket a zsidók, majd a svábok követik, mégis azoknak jár mindig a szájuk, akiknek semmit nem kellett elszenvedniük".

Marian fenyegetőzik, Govor ígérget, Giurca mentegetőzik a Filharmónia ügyében

A tanácsülés végén szóba került a Pannónia és a Filharmónia ügye is. Enatescu szerint szégyen és megbocsáthatatlan, ami a város szimbólumával történik. Marian fenyegető hangnemben jelentette ki, hogy hamarosan nyilvánosságra hozza a bűnösök neveit, Mircea Govor pedig a már megszokott módon ígéretet tett: meg fogják oldani a dolgot.

Megszólalt az ügyben Radu Giurca PDL-és tanácsos, korábbi prefektus, aki 2011 decemberében megtámadta a városi tanács döntését, mely rendelkezett a Pannónia és a Filharmónia külön telekkönyvezéséről. „Nem engedhettem meg, hogy valakinek sérüljön a magántulajdonhoz való joga", utalva arra a vitára, amely szerint Vasile Tantas a Pannónia mellett a Filharmónia által használt épületrészre is jogot formál. Megjegyezzük, hogy Tantas közismerten a PDL egyik tehetős megyei támogatója.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: