2018-04-15 05:00:02• hírek • MTI

NATO: nem maradhat büntetlenül a vegyi fegyverek használata

Nem maradhat büntetlenül és semmilyen körülmények között sem fogadható el a vegyi fegyverek használata Szíriában, amely közvetlen veszélyt jelent nem csak a helyiekre, de a kollektív biztonságra is - jelentette ki Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára Brüsszelben szombaton.

A főtitkár a NATO-nagykövetek rendkívüli tanácskozását követően tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, a katonai szövetség határozottan elítéli a szíriai kormány ismételt vegyifegyver-használatát, és a felelősök elszámoltatását szorgalmazza. A NATO teljes mértékben támogatja a szíriai rezsim vegyifegyver-tartalékainak teljes körű felszámolását célzó közös fellépést és minden olyan akciót, amely megakadályozza a civilek elleni támadást Szíriában - közölte.
 


Előzmények:
 

Amerikai, brit és francia harci gépek célzott légicsapásokat hajtottak végre szombat hajnalban szíriai vegyifegyver-létesítmények ellen, miután Donald Trump amerikai elnök megtorló csapásokat rendelt el az április 7-i kelet-gútai vegyifegyver-támadásra.

Ez volt az eddigi legnagyobb katonai akció Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen. Joseph Dunford amerikai vezérkari főnök közölte, hogy igyekeztek megkímélni Oroszországot is mindenféle veszteségtől, de Moszkvát előzetesen nem tájékoztatták a lehetséges célpontokról. Az amerikai televíziók híradásai szerint Washington és szövetségesei Tomahawk robotrepülőgépeket vetettek be több helyszínen is. Theresa May brit miniszterelnök kijelentette: még tart a légicsapások kiértékelése, de a brit kormány "bizodalommal" kijelentheti, a bevetés sikeres volt. Közölte: több egybehangzó beszámoló szerint a szíriai rezsim helikopterét látták Dúma városa felett, és helyi források szerint egy hordóbombával hajtották végre a vegyi támadást.


Emmanuel Macron francia államfő szerint a szíriai rendszer átlépett egy határt a vegyi fegyverek bevetésével, és ez nem tűrhető el. Jean-Yves Le Drian külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy újabb vegyifegyver-támadás esetén Franciaország ismételten megtorlást fog alkalmazni. A NATO helyesli a szíriai hatalom vegyifegyver-létesítményei elleni brit, francia és amerikai légicsapásokat - közölte Jens Stoltenberg főtitkár.


Az Európai Bizottság álláspontja szerint a vegyi fegyverek használata semmilyen körülmények között sem elfogadható, a nemzetközi közösség felelőssége azonosítani és felelősségre vonni minden ilyen támadás elkövetőit - jelentette ki Jean-Claude Juncker, a testület elnöke. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerint a légicsapások világossá teszik, hogy Oroszország és Irán nem folytathatja tragédiába torkolló akcióit, anélkül, hogy megfizetnék az árát. Az orosz védelmi minisztérium szerint a szíriai légvédelem 71-et megsemmisített a bevetett 103 manőverező robotrepülőgép közül, s a támadás elhárításában az orosz légvédelem szíriai eszközei nem vettek részt. A csapásnak sem katonai, sem polgári áldozatai nem voltak - tették hozzá.


A légicsapások csak anyagi kárt okoztak a damaszkuszi Barzeh kerületben lévő tudományos kutatóintézetben - jelentette a szíriai állami tévé. A kutatóintézetnek egy olyan épülete dől romba, amelyben oktatótermek és laboratóriumok vannak - tette hozzá.
 

Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi a katonai csapás miatt - jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában. Az orosz vezető agresszióval és a szíriai humanitárius helyzet súlyosbításával vádolta meg a katonai csapást végrehajtó államokat. Szavai szerint a vegyifegyver-támadás megrendezett volt, amelyet Washington ürügyként használt fel a támadásra. "Az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása nélkül, az ENSZ Alapokmányát, valamint a nemzetközi jog normáit megsértve agressziót követtek el egy szuverén állam ellen, amely a terrorizmus elleni küzdelem első vonalában található" - idézte a Kreml sajtószolgálata az elnököt.


A román vezetők pártállástól függetlenül egybehangzóan elfogadhatatlannak nevezték a vegyi fegyverek használatát, és szolidaritásukat fejezték ki az ország stratégiai szövetségeseivel. A román külügyminisztérium közleményében független és elfogulatlan helyszíni vizsgálatot sürgetett, amelynek alapján felelősségre vonják a vegyi támadás elkövetőit.


Szaúd-Arábia közölte: teljes mértékben támogatja az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia által szíriai kormányzati célpontok ellen végrehajtott légicsapásokat.


Haszan Róháni iráni elnök a Bassár el-Aszad szíriai elnökkel folytatott telefonbeszélgetésben kijelentette: Irán továbbra is kiáll Szíria mellett, és kifejezte meggyőződését, hogy a nyugati támadás nem gyengíti a szíriai nép elhatározottságát a terrorizmus elleni küzdelemben. A szíriai elnök válaszul eltökéltebbnek mondta magát a "terroristák" elleni harcban, mint valaha.
 

Határozottan elítélte a légicsapásokat az iráni külügyminisztérium. A tárca szerint Washingtont és szövetségeseit terheli a felelősség a katonai akció következményeiért a térségben "és azon túl". Reagált a katonai akcióra a Hezbollah is. A szíriai rezsimet támogató libanoni síita milícia a nemzetközi jog kirívó megsértésének nevezte a légicsapásokat.
 

Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője bűncselekménynek nevezte a légicsapást. "Az Egyesült Államok és szövetségesei semmiféle eredményt nem fognak elérni a Szíriában elkövetett bűntettekkel" - mondta. A dúmai vegyifegyver-támadásra adott "helyénvaló válasznak" minősítette a török külügyminisztérium a légicsapásokat. Recep Tayyip Erdogan török elnök a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) isztambuli rendezvényén kijelentette: Törökország helyesnek tartja a nyugati országok éjjeli légicsapásait Szíriában.
 

Izrael szerint is jogosak voltak a rakétacsapások a szíriai rezsim ellen annak "gyilkos akciói" miatt - mondta az AFP-nek egy neve elhallgatását kérő izraeli tisztségviselő. Önmérsékletre intette az ENSZ tagállamait a világszervezet főtitkára, és felszólította őket, hogy tartsák magukat a nemzetközi joghoz. António Guterres hangsúlyozta: elejét kell venni a helyzet eszkalálódásának és a szíriai nép további szenvedésének.


Utcai demonstrációkat tartottak több százan szombaton Damaszkusz főbb terein, így mutatva meg, hogy dacolnak a hajnali amerikai-brit-francia légicsapásokkal - jelentette az AP hírügynökség tudósítója a helyszínről. Az emberek a győzelem jelét mutatták, kitartóan tülköltek autóikkal, szíriai, iráni és orosz zászlókat lengettek. Hangszórókból hazafias énekek szóltak.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: