2013-09-04 10:21:39• hírek • MTI

Múzeumként működik ezentúl Ceausescuék vesztőhelye

A múzeumba szóló belépő 7 lejbe kerül.

Megnyílt kedden a dél-romániai Targovistében az a múzeummá alakított katonai laktanya, ahol 1989-ben egy rögtönítélő bíróság döntése nyomán kivégezték Nicolae Ceausescu volt román kommunista diktátort és nejét.

Az Antena 3 román hírtelevízió tudósítása szerint a múzeumban mindent megpróbáltak visszaállítani úgy, ahogyan a kivégzés pillanatában volt, noha a laktanya falát - ahol a kivégzés történt - már levakolták, ezért a golyók nyoma nem látszik. Az épületet újrafestették, hogy visszanyerje akkori színét. A múzeum első látogatói egy svéd turistacsoport tagjai voltak.

A Dambovita megyei önkormányzat azért döntött a laktanya múzeummá alakítása mellett, mert a külföldiek közül sokan érdeklődtek, hol végezték ki Ceausescuékat, és látni akarták a helyszínt.

A turisták ezentúl bemehetnek abba a szobába, ahol a Ceausescu-házaspár az utolsó éjszakáját töltötte. Ebben a helyiségben három ágy van, hiszen a házaspárt egy katona is őrizte. A laktanya parancsnokának a szobáját is visszaállították eredeti állapotába, ott mérték meg ugyanis a kivégzés előtt a két halálra ítélt vérnyomását, de a rögtönítélő bíróság által lebonyolított per helyszíne is látogatható.

Nicolae és Elena Ceausescu 1989. december 21-én népgyűlést szervezett Bukarest központjában a temesvári felkelés elítélése céljából, a felkelést az akkori hatóságok vérbe fojtották. A bukaresti rendezvényen azonban az emberek Ceausescuék ellen kezdtek tüntetni, akik másnap kénytelenek voltak elmenekülni helikopterrel a román fővárosból. Nem jutottak messze, hiszen a helikopternek le kellett szállnia, így hamar elfogták őket, majd a targovistei laktanyába szállították a házaspárt. 1989. december 25-én végezték ki őket egy rögtönítélő bíróság által lefolytatott, csaknem másfél órás tárgyalás után.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: