2012-01-11 21:35:36• hírek • Nagykároly.ro

Múzeumi évértékelő, idei tervek Nagykárolyban

Alkalmas termek hiányában csupán öt kiállítás szervezésében vállalt szerepet tavaly a Nagykárolyi Városi Múzeum - derült ki Hágó Nándor múzeumigazgató tájékoztatásából.

Januárban a Bem apó szülővárosát, a lengyelországi Tarnow települést bemutató kiállítással kezdődött az év. A tárlatot a Lengyel-Magyar Baráti Társaság állította össze és Nyírbátorból érkezett Nagykárolyba. Ezt követően a Bestfest elnevezést viselő rendezvény-sorozat keretében egy makett-kiállítás került közszemlére. Ezen belül öt szatmárnémeti modellező fémből, fából és papírból készült makettjeit tekinthették meg a nagykárolyiak.

A Mesék Szatmárból című fotókiállítás a Szatmár Megyei Múzeumból érkezett Nagykárolyba, a néprajzi jellegű fényképeket a szatmáriak a nyíregyházi múzeum kutatóival közösen készítették. Ősszel Karácsonyi Károly botanikus, világjáró fotókiállítása zárta a sorozatot. A tárlatban az alkotó hat kontinensen, közel harminc országban készült fényképfelvételeit láthatta a nagykárolyi közönség. Mindemellett az intézmény állandó tárlata, a Láp és vidéke továbbra is várja az érdeklődőket.

Az intézményvezető szerint az elmúlt évben közel ötezer látogatót fogadtak a múzeumban, beleérte azt a hozzávetőlegesen ezer személyt is, akik a városnapok alkalmával megtekintették a Károlyi-kastélyban berendezett történelmi enteriőröket és a régészeti kiállítást. A szóban forgó két tárlat várhatóan tavasztól nyitja meg kapuit hivatalosan is az érdeklődők előtt.

Hágó továbbá elmondta, hogy idén is terveznek kisebb időszakos tárlatokat, ehhez azonban szükség lesz egy alkalmas teremre a kastélyban, amely megfelelő körülményeket biztosít azok kiállítására.

Az idei tervek között szerepel egy fegyvertörténeti kiállítás, azonban ennek komoly biztonsági előírásai vannak. Különböző helyi gyűjtők anyagait is szeretnék bemutatni, így többek között szó esett egy söröskorsókat és egy bankjegyeket felvonultató kiállításról is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: