2010-10-02 11:57:32• hírek • MTI

Múzeumban a Lánchíd egy része

A Lánchíd egyik eredeti láncszeme érkezett pénteken a Magyar Nemzeti Múzeumba, az ipartörténeti kuriózumot a jövő héten nyíló Széchenyi világai című kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők.

A 4 méter hosszú, 35 cm széles, 2,5 mázsa súlyú kovácsoltvas láncszem az eredeti hídszerkezetből származik, amelyet a 20. század elején cseréltek le - tájékoztatta Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója az esemény résztvevőit, miután a tárlat egyik "legsúlyosabb" darabját nyolc férfi felcipelte a múzeumi lépcsőkön és elhelyezte a kiállítási teremben. A láncszem eredetéről elmondta azt is, hogy a kovácsoltvas elem a londoni Howard and Ravenhill gyárban készült - mivel Magyarországon még nem tudtak ilyet előállítani -, és vízi úton, a Duna-Majna csatornán szállították az építkezés helyszínére. A láncokat a Dunán horgonyzó pontonokon felállított gőzgéppel húzták a helyükre.
Az öntöttvas elemeket az osztrák üzemek mellett az Andrássyak dernői vasgyárában készítették, a nyersanyagokat az egész Habsburg birodalom területéről szállították: a homokkő Vácról, a mészkő Sóskútról, a gránit Mauthausenből, a márga a délvidéki Beocsinból, a jászolgátak építéséhez használt hétezer tölgygerenda Szlavóniából, míg a tégla a pest-budai téglaégetőkből.

A láncszem a Műszaki és Közlekedési Múzeumból érkezett az október 9-től látogatható tárlatra, amely három téma köré csoportosítva tárja a közönség elé a legnagyobb magyar életét és örökségét. A "Híd, város, ország" termeiben a látogató megismerheti, hogy miként lett Széchenyi István az álmok megvalósítója, a nagy összefüggéseket átlátó zseni, a sokoldalú gondolkozó. A kiállítás második nagy egysége Széchenyivel, mint az "Önkényuralom ellenfelével" foglalkozik és rávilágít betegsége jelentőségére az életműben. Az utolsó rész a "Széchenyi kultuszai: hős vagy áldozat?" kérdésre keresi a választ. A kiállított tárgyakon keresztül kirajzolódik Széchenyi, a magánember alakja is, hiszen a bemutatott levelek, metszetek, makettek és személyes tárgyak egytől egyig a gróf személyiségéről árulkodnak.


Egy eredeti lánchem kerül a Magyar Nemzeti Múzeumba
Egy eredeti láncszem kerül a Magyar Nemzeti Múzeumba


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: