2012-02-17 16:22:45• hírek • Kocsis Zoltán

Művelődési műhely a Református Gimnáziumban

A Szatmárnémeti Református Gimnáziumba költözik az eddig a Szatmár Megyei Múzeum égisze alatt működött posztModern távlatok művelődési műhely. Ennek okairól és a műhely jövőjéről tájékoztatta a sajtót pénteken Kereskényi Sándor irodalomtörténész és Szilágyi Éva, a gimnázium igazgatónője.

Kereskényi elmondta, a váltás hátterében két tényező áll. Egyrészt a múzeum költségvetése jelentősen csökkent az idén, másrészt pedig a műhely szervezői stratégiaváltást szeretnének. „A műhely olyan élő és szerves értékekhez kellene kapcsolódjon, mint amilyen a református hagyomány. Mindannak a nemes protestáns tradíciónak, ami a magyarság megmaradása és továbbfejlődése szempontjából fontos, annak helye legyen ebben a körben", mondta.

Szilágyi Éva örömét fejezte ki, hogy az általa vezetett intézmény egy hasonlóan rangos műhelynek lehet az otthona. Elmondta, hogy minden egyes tanácskozás mellé igyekeznek majd tematikus programot is szervezni: zenei témájú beszélgetés mellé például zenei előadást szerveznének. „Régi elképzelésünk látszik most megvalósulni azzal, hogy magas értékű, tudományos, de ugyanakkor népszerűsítő és nagyon sokféle tematikus körben működő műhelymunkának adunk helyet".

Az igazgatónő elmondta, hogy a célközönség a gimnázium diákjai mellett a tanárok, illetve mindazok, akik érdeklődnek a kultúra iránt.

A műhely témái között helyet kap majd az irodalom és a reformáció, a média és a felekezetiség, a magyarság helye Európában vagy az erdélyi zene kultúrája. A tanácskozásokra minden hónap közepén, csütörtökön, 17.00 órai kezdettel kerül sor.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: