2013-10-15 15:33:43• hírek • Kocsis Zoltán

Műút a szatmári dzsungelben – épül az út a Kubikon keresztül

Legkésőbb a jövő év végéig aszfalt borítja a Kubik tó és a Szolidaritás negyed közel két tucat utcáját. A munkálatok javában zajlanak, a polgármesteri hivatal tervei szerint néhány már idén elkészül. A beruházás végén a lakónegyedet út köti össze a Baritiu úttal - a Kubikon keresztül.

Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala 2012 tavaszán összesen hét olyan szerződést írt alá, amelyek együttesen egy Integrált Fejlesztési Programot alkotnak. Ennek összköltségvetése meghaladja a 67,8 millió lejt, célja pedig infrastrukturális, szociális és gazdasági fejlesztések megvalósításának támogatása.

Az infrastrukturális fejlesztések kereteibe a Szolidaritás negyed 22, túlnyomó többségében földes utcájának a modernizálása, közművesítése és aszfaltozása tartozik. Ezen munkálatok már hetek óta elkezdődtek. Hét utcában folyik a munka, a Deltei utcán például már a geotextília is helyén van, következik a stabilizáló kőréteg.

„Ez az utca a terveink szerint már az idén elkészül - és nem csak ez, hanem azok is, ahol már a munkálatok előrehaladottabb állapotban vannak. A cél az, hogy télre minden utca járható legyen - éppen ezért egyesekhez nem is kezdünk hozzá, csak jövő tavasszal", fogalmazott Koncz Andrea, a polgármesteri hivatal uniós pályázatokkal foglalkozó irodájának vezetője.

Nem csak az utcák felújítása zajlik, hanem egy teljesen új útszakasz építése is folyamatban van. Ez összeköti majd az Izvorului és a Doina utcákat, ami azért fontos, mert a Szolidaritás negyed lakóinak ezáltal közvetlen összeköttetése lesz a Baritiu úttal. Ez egyben azt is jelenti, hogy az út az egykori Kubik-tavon halad át.

A Kubik-tó akkor alakult ki, amikor az egykori téglagyár számára onnan ásták ki az alapanyagot. A múlt század utolsó évtizedének második felében kedvelt kikapcsolódási pontja volt a városnak, ahol halászni, pihenni, napozni lehetett. Az 1989-90-es változások után azonban senki sem foglalkozott vele, ráadásul az utóbbi években a vízszint is jelentősen apadt. A medret nád nőtte be, telehordták szeméttel, a gyom és a bokrok áthatolhatatlannak tűnő dzsungelt alkotnak. A dzsungelből pedig nem hiányozhat a düledező kunyhó - a ledózerolt nyomvonal végén ott is áll.

Az építés első lépéseként a kivitelező kiszivattyúzta az útban lévő vizet, majd ledózerolta az nyomvonalat. Noha az eredeti tervekben szerepel az út alapjának feltöltése, a kivitelező további próbafúrásokat végez majd a napokban, hogy megállapítsa, mennyire stabil a talaj. „Minden elővigyázatossági lépést meg fogunk tenni, mivel nem szeretnénk kellemetlenségekre ébredni, hogy például megsüllyedt az út", magyarázta Koncz.

Az út hossza 272 méter, a két sáv mellé kicsiny zöld övezet és járda épül majd az úttest mindkét oldalán. Noha megépítik majd az ún. technikai kanálist a vezetékek számára, az eredeti projektben sajnos nem szerepel a közvilágítás kiépítése - az ugyanis nem lett volna elszámolható. Ezért a közvilágítást a polgármesteri hivatalnak saját költségvetéséből kell megoldania.

Az Integrált Fejlesztési Program hét részszerződésének köszönhetően a 22 utca (Axente Sever, Barbu Lautaru, Emil Racovita, Lázári, Panait Istrati, Teilor, Caragiale, Crivatului, Orientului, Plevnei, Soimoseni, Vaii, Albatros, Berzei, Cocorilor, Deltei, Doina, Fagetului, Izvorului, Izvorul Lacului, Pescarusilor és Salciilor) modernizálása mellett megvalósul az Északi-Színház rehabilitálása, térfigyelő kamerák kihelyezése, a I. L. Caragiale utca 1 szám alatt található ingatlanban egy vállalkozói inkubátorház, valamint egy szociális központ kialakítása. Valamennyi projekt „mozgásban van", egyesek a közbeszerzési licitekre várnak, másutt pedig, amint azt láthattuk, már a kivitelezés zajlik.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: