2011-11-17 14:48:47• hírek • Póti Orsolya

A kelta világba nyerhetünk betekintést

Ősrégi kelta leleteket, fegyvereket, ékszereket és egyéb érdekes tárgyakat tekinthetnek meg mindazok akik november 17 és december 18 között a Szatmár Megyei Múzeumba látogatnak. A különleges kiállítás a Máramaros Megyei Múzeum, valamint a Zilahi Történelmi és Művészeti Múzeum közreműködésével valósulhatott meg.

Zónánkban több mint húsz éve nem nyílt olyan kiállítás, amely kelta régészeti leleteket mutat be, pedig számos Szatmár megyei település rendelkezik kelta temetővel és III.-IV. századi kelta leletekkel. A november 17-én nyílt kiállítás nagy vonalban bemutatja a '60-as évek utáni kutatások eredményeit: temetkezési rítusokat, dísztárgyakat, kerámiákat, ékszereket és fegyvereket.

A kiállítást Liviu Marta, a Megyei Múzeum igazgatója nyitotta meg átadva a szót Németi János professzornak. Németi több mint negyven éve foglalkozik kelta-kutatással. Egyik érdekes műve Az „Északnyugat-romániai kelta kutatás rövid áttekintése", melyben szépen összefoglalja a területen már a III. században megtelepedő kelták nyomait.

Németi a kiállításmegnyitó keretében röviden összefoglalta a kutatások legfontosabb fázisait. Mint megtudtuk a csomaközi kelta temetőre 1961 augusztus 10-én bukkantak rá, a piskolti kelta temetőben pedig 186 sírt tártak fel 10 éven keresztül.

A professzor a Szatmár.ro-nak részletesen bemutatta a kelták temetkezési rítusát. Magyarázata szerint a férfi tetemek mellé fegyvereket, míg a nők mellé ékszereket raktak. A régészek különböző formájú edényeket is találtak a csontok mellett, amelyek arra utalnak, hogy a halottat a ősi kelta szokás szerint élelemmel - főként disznóhússal - és itallal látták el.

Hazánkban elsőként Kovács János tárt fel egy kelta temetőt 1911-ben, ezután hosszú ideig stagnált a kelta-kutatás. Az 1960-as évektől viszont újra lendületet kapott, és a hazai kutatók szép eredményekkel büszkélkedhetnek.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: