2019-11-04 12:42:02• hírek • Bede Emőke

Mutatjuk, milyen módszerekkel dolgoznak a legszívesebben a cigarettacsempészek

Megdöbbentő számokat tett közzé nemrégiben a Román Határrendészet: 2019 első kilenc hónapjában nem kevesebb mint 3 371 434 csomag csempészcigarettát sikerült lefoglalni, melynek értéke jócskán túlhaladja a 35 millió lejt. Emellett – a Büntető Törvénykönyv 367. cikkelények megfelelően – sikerült azonosítani és felszámolni 8, kifejezetten cigarettacsempészésre specializálódott bűnszervezetet, illetve az ezek munkájában közreműködő 77 személyt.

A beszámoló szerint a jelentés által leginkább érintett terület az északi megyéket, egészen pontosan Szatmár, Máramaros és Szucsáva megyéket foglalja magába, ez a három megye adja ugyanis az országos szinten lefoglalt cigarettamennyiség 72 százalékát. Cseppet sem meglepő módon az itt érkező dohányáru számottevő része Ukrajnából érkezik a határátkelőkön vagy a zöldhatáron át.
 

A hatóság tájékoztatása szerint a csempészek főleg éjszaka machinálnak, és leginkább három módszer közül válogatnak. Legtöbbször – szinte napi rendszerességgel – próbálkoznak azzal, hogy olyan határszakaszokon cipelik át a méretes dobozokat, hol a terepviszonyok a határrendészet járműveinek komoly kihívást jelentenek. Ha nem a zöldhatár, hanem valamelyik határátkelő mellett döntenek, akkor rend szerint egy öreg, minimális értéket jelentő bontószökevényt alakítanak át úgy, hogy szállításra alkalmas legyen, hiszen így lebukás esetén sem lesz nagy az anyagi veszteség. A harmadik legnépszerűbb módszer, melyet a hatóságok csak kupak-módszerként emlegetnek, amikor a csempészet egy áruszállító kamion segítségével valósul meg. A cigarettát ilyenkor a legálisan szállított rakomány közé rejtik, majd bíznak a jó szerencsében. Ugyanakkor a határrendészet azt is közölte, hogy a Máramarosszigeti Területi Felügyelőség határkörében összesen 93 olyan eset történt, amikor az egyenruhások figyelmeztető lövésekkel próbálták megállásra késztetni azon csempészeket, akik a szóbeli figyelmeztetésre magasról tettek.



 

A 2019-es év legjelentősebb fogásai között számos olyan eset szerepel, mely Szatmár megye területén történt. Február 2-án, a halmi határátkelőnél szeretett volna az ország területére lépni egy magyar állampolgárságú férfi, ki a papírok szerint az általa vezetett kamionban fabrikettet szállított Ukrajnából Magyarországra. Mivel fennállt a gyanúja, hogy a 40 éves férfi által vezetett teherautó rakterében nem csak tüzelő lapul, ezért a határőrök alapos átvizsgálásnak vetették alá a járművet. A a briketthegyek között végül nem kevesebb mint 414 500 csomag cigarettát találtak, melyeknek összértéke elérte a 1 865 250 lejt. A férfi azonban nem csak a rakományt bukta, hanem a 70 ezer lej értékű kamiont is, melyet a nyomozás további részére a hatóság lefoglalt.



A másik emlékezetes eset pedig Peténél történt még március 13-án, amikor is egy MAN típusú teherautóban, a raklapok között nem kevesebb mint 1 012 kilogrammnyi ömlesztett dohányra bukkantak, melynek értéke 868 ezer lej volt. A 27 éves Szucsávai férfitól azonban nem csak a pöfékelni valót vették el, hanem ideiglenesen lefoglalták a 332 ezer lej értékű kamiont is.


A határrendészet az elmúlt kilenc hónap eredményeit summázó beszámolóban mindezek mellett kifejti azt is, hogy mindez nem lett volna lehetséges a különféle hatósági szervek együttműködése, illetve a legnagyobb cigarettagyártó cégek támogatása nélkül. Előbbiek információkkal és közös akciókkal, utóbbiak anyagi támogatással járulnak hozzá a csempészek ellen folytatott, olykor szélmalomharcnak tűnő munkához.


Az év legemlékezetesebb fogásairól szóló videós összeállításának megtekintéséért csatlakozz a Szatmár.ro Facebook-csoportjához.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: