2020-02-07 17:40:41• hírek • Bede Emőke

Mutatjuk, milyen eredményekkel zárta a 2019-es évet a Szatmár Megyei Tanács

Kilenc alfejezetre bontva ismertette pénteken, a helyi sajtó képviselőinek jelenlétében a Szatmár Megyei Tanács eredményeit Pataki Csaba tanácselnök és Ioan Rus alelnök.

Közúti infrastruktúra

E tekintetben Pataki elmondta, a Szatmár Megyei Tanács fennhatósága alá 822 kilométernyi megyei út tartozik. Ebből 720 kilométeren időszakos karbantartási munkálatok végeztek, melynek költségei 26 190 943 lejre rúgtak 2019-ben. Ugyanebben az évben sikerült 124 kilométernyi utat korszerűsíteni, melynek összköltsége nem kevesebb mint 164 495 408 lej. További 43 kilométernyi út korszerűsítési munkálatai még tervezési fázisban vannak, a kivitelezés 2020-ban azonban mindenképp elindul. Ám nem csak saját költségvetéséből tud gazdálkodni a megyei tanács, hanem uniós forrásokból is. Ezek közül a legnagyobb beruházás kétségtelenül a Krasznabéltek – Dobra – Korond – Bogdánd – Hadad – megyehatár nyomvonalon futó 38 kilométernyi szakasz, melynek korszerűsítési költségei meghaladják a 115 millió lejt.


A tanácselnök ezt követően arról a grandiózus beruházásról beszélt, melynek köszönhetően Szatmár megye 34 községébe juthat el az ivóvíz. E projekt által a Szatmár Megyei Tanács és az Apaserv Rt. mintegy 1015 kilométer összhosszúságú víz- és csatornahálózatot épít ki, melyből 435 km víz-, 580 km pedig szennyvízhálózat lesz. Ezen beruházásoknak köszönhetően 2023-ra Szatmár megye minden lakosságának hozzáférése lesz az ivóvízhálózathoz, továbbá a több mint 2000 lakosú települések valamennyikének lesz szennyvízhálózata is.



Egészségügy

Kétségtelen, hogy a Szatmár megyei egészségügy egyik legfontosabb beruházása jelenleg a sürgősségi kórház új szárnyának megépítése lesz, melyhez 2019-ben elkészült a megvalósíthatósági tanulmány is. Ezen felül mindenképp megemlítendő a kb. 2 millió lej értékű új CT-készülék, illetve a több mint 20 millió lej értékben beszerzett egyéb felszerelések is, melyekre a tavalyi esztendőben tett szert a Megyei Tanács jóvoltából a szatmári kórház vagy annak valamelyik alegysége.


Támogatás a polgármesteri hivataloknak

Pataki Csaba beszámolójából kiderült, a Szatmár Megyei Tanács Szatmárnémeti városának a tavalyi esztendőben 15 402 000 lejt osztott le, Nagykárolynak, Avasfelsőfalunak, Tasnádnak, Sárközújlaknak és Erdődnek együttesen 25 243 000 lejt, a megye további 59 községének pedig 172 414 000 lejt. A tanácselnök hangsúlyozta, az összegeket a polgármesteri hivatal kérésének megfelelően, a megyei tanácsosok szavazás általi jóváhagyásával ítélték oda anélkül, hogy számításba vették volna a községi elöljárók politikai nézeteit.


Szociális terület

A Szatmár Megyei Tanács szárnyai alatt működő Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság (DGASPC) szolgáltatásaiban tavaly összesen 1820 személy részesült. A DGASPC számára lehívott uniós források összértéke 9 112 224 lej, mely által egyebek mellett a halmi és a tasnádi családi típusú nevelőotthonokat korszerűsítik, a családon belüli áldozatok számára védett lakásokat alakítanak ki és javítják a gyermekgondozás minőségét is.


Oktatás

2019-ben sikerült modernizálni a szatmári Inklúziv Oktatási Iskolaközpontot, illetve annak nagykárolyi fiókintézményét, az avasfelsőfalui, kifejezetten az autizmus spektrumzavarral élő gyerekek számára kialakított óvodát és a Sera rekuperációs központot is.


Szatmár megyei turizmus

Mint a tanácselnök beszámolójából kiderült, a lunaforrási sípálya munkálatai 88 százalékban készültek el, a hóágyuk vízellátását biztosító vízgyűjtő tó munkálatainak pedig már bő egyharmadát letudták. Hasonlóan kiemelkedő eredményként könyvelte el Pataki a homologált turisztikai útvonalháló bővítését, illetve azt is, hogy hegyimentő közszolgálatnak sikerült megszereznie az akkreditációs bizonylatot. Ugyanakkor felújításra kerül az ákosi református templom is, melynek összértéke 2,2 millió lej.


Kulturális intézmények

A Szatmár Megyei Könyvtár a tavalyi évben 8162 olvasót jegyzett, melyek közül 1704-en épp 2019-ben váltotta ki könyvtári belépőjét. Az intézmény nem kevesebb mint 369 kulturális eseményt szervezett az elemzett periódusban, melyek közel 12 800 résztvevőt vonzottak. A Szatmár Megyei Múzeum háza táján sem unalmas az élet, ugyanis a látogatók száma az elmúlt évben elérte a 84 124-et, mely a 2018-ban regisztrált 62 697-hez képest számottevő előrelépést jelent. A Hagyományos Kulturát Megőrző és Támogató Forrásközpont több mint 80 eseményt szervezett 2019-ben, mely több mint 250 ezer résztvevőt mozgósított szerte a megyében. A Dinu Lipatti Filharmónia pedig 45 koncertet szervezett Szatmárnémetiben, Nagykárolyban és Tasnádon, de Németországban is többször jártak, tovább öregbítve a megye hírnevét. Mindemellett a megyei tanács számos kulturális és sportesemény megvalósulását is támogatta a 350/2005-ös törvény nyújtotta lehetőség által.


Környezetvédelem

A környezetvédelem és hulladékgazdálkodás kapcsán Pataki Csaba kifejtette, Szatmár megye azon szerencsés megyék közé tartozik, mely egy egész megyét kiszolgáló,regionális öko-szemétteleppel rendelkezik, mi több, 2019-ben sikerült aláírni azt az 1 millió lej értékű szerződést is, melynek köszönhetően megépülhet a 2-es számú cella is.


Szatmár megye szolgálatában

A beszámolóból kiderült, a tanácselnök és az alelnök fejenként több mint 30 ezer kilométert utazott a megyében, a Szatmár Megyei Tanácsnál megforduló dokumentumok száma pedig túllépte a 23 ezret. Ettől sokkal fontosabb azonban – véli Pataki – hogy a megyei tanács 2019-es évét nem tarkították politikai és korrupciós botrányok.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: