2019-05-30 13:45:42• hírek • Bede Emőke

Mutatjuk, mennyiért bérlik szatmári székhelyeiket a politikai pártok

Az RMDSZ székhelye.
Az RMDSZ székhelye.

Azt, hogy vitától lesz hangos a Városi Tanács csütörtök délutáni tanácsülése, már előre tudni lehetett, hiszen egy olyan napirendi pont is a tanácsosok asztalára került, mellyel szemben a szociáldemokrata ellenzék már korábban, egy sajtóközlemény által kifejezte nemtetszését.

Az egyik előterjesztett határozattervezet szerint ugyanis a Romániai Magyar Demokrata Szövetség szerette volna megvásárolni az önkormányzattól azt a Rákóczi (Mihai Viteazul) utcai épületet, mely bérleményként már hosszú évek óta ad otthont a tulipános frakció irodáinak. A 448 négyzetméteres épületért (melyből 224 a pince), illetve a hozzá tartozó udvarért az RMDSZ 132 100 eurót fizetett volna ki részletekben, azonban az ülés előtt Adrian Albu alpolgármester visszavonta az általa előterjesztett projektet, leszögezve, hogy a döntés hátterében nem legalitással kapcsolatos kérdések állnak. 


Annak ellenére, hogy a projekt lekerült a napirendi pontok közül, a szociáldemokraták mégis szükségét érezték, hogy elmondják, nem értenek egyet a háznak a fentebb említett összegért történő értékesítésével, hiszen állításuk szerint az ingatlanpiacon ettől jóval többet ér egy hasonló méretekkel, és ilyen elhelyezkedéssel rendelkező épület.



A PSD-nek nem kellett sokat várnia a csípős válaszra, melyet ez alkalommal Kereskényi Gábor polgármester adott meg számukra. A városvezető elmondta, hogy az önkormányzat számára kifejezetten előnyös volna ez az adásvétel, hiszen megszabadulna egy romló állagú, előbb-utóbb felújításra szoruló épülettől, s mellette egy jelentős összeggel is gyarapítaná a városkasszát. Ugyanakkor arra intette a szociáldemokratákat, hogy tegyék félre a képmutatást és gyakoroljanak egy kis önkritikát is, hiszen éppen ők azok, akik egy 1169 négyzetméteres, 2012-ben közpénzből felújított, a város szívében álló épületért potom 199 lej bérleti díjat fizetnek havonta.

 

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy mégis mennyi az annyi, azaz mennyit fizetnek bérleti díjként a különféle politikai pártok a rendelkezésükre bocsátott épületekért cserébe. Hát itt van, mutatjuk, mindenki mérlegelhet bátran, azt azonban érdemes tudni, hogy az összegeket a hatályos törvények diktálják, nem önös érdekek:

  • Szociáldemokrata Párt (PSD) – Kazinczy (Ștefan cel Mare) utca, 1. szám - 1169 négyzetméter – 199 lej;
  • Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) – Eötvös (Al. Ioan Cuza) utca, 1. szám – 56.96 négyzetméter – 461 lej;

  • Országos Szövetség Románia Haladásáért (UNPR) – Hám János utca, 2/4 szám – 96.45 négyzetméter – 16 lej;

  • RMDSZ – Rákóczi (Mihai Viteazul) utca, 10. szám – 448 négyzetméter (ebből 224 pince) – 1020 lej;

  • Nemzeti Liberális Párt (PNL) – Szabadság (Libertăţii) tér, 17. szám – 226 négyzetméter – 887 lej;

  • Német Demokrata Fórum (FDG) – Horea utca, 10. szám – 61.69 négyzetméter – 11 lej;

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: