2009-06-03 11:21:49• hírek • Szatmár.ro

"Mutassuk meg összetartó erőnket"

„Sógor Csaba a székelyföldiek európai képviselője"- jelentette ki Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke, Sógor Csaba EP képviselővel és Antal Árpád András polgármesterrel közös sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján.

Tamás Sándor megyei tanácselnök méltatta Sógor Csaba brüsszeli tevékenységét, felidézve, hogy Sógor nemcsak megmutatta Székelyföldet Európának, hiszen elvitte az Európai Parlamentbe a székely pityókát, a székely borvizet és a székely táncot, hanem továbbra is életben tartja azoknak a jogtalanul elkobzott és vissza nem szolgáltatott háromszéki erdőknek az ügyét, melyeket a szomszédos Vrancea megye kisajátított.

Sógor Csaba EP képviselő a magyar intézményvezetők leváltása kapcsán hangsúlyozta, a magyar nyelv európai nyelv, és ennek megfelelően kell kezelni Romániában is. “Minimális gesztus a magyar nyelv ismerete Székelyföldön, éppen ezért fontos hogy a vezetők, a hivatalok és intézmények vezetői ismerjék és beszéljék a közösség nyelvét”- mondta Sógor Csaba.

Antal Árpád polgármester hangsúlyozta, az erős és egységes brüsszeli képviselet garancia arra, hogy sem a közösség, sem az önkormányzatok nem maradnak védtelenek a román hatalom túlkapásaival szemben, hiszen a képviselet azt is jelenti, hogy mindig van valaki Brüsszelben, aki jelezheti nemzetközi fórumokon, hogy a magyarság jogai sérülnek Erdélyben. „Hiszek abban, hogy ha összefogunk és elmegyünk szavazni, lesz, aki kiálljon értünk Brüsszelben. Szükség van arra, hogy Európában pontosan értsék, mit jelent az autonómia és hogy mi sem akarunk annál többet, mint ami már Katalóniában vagy Dél-Tirolban megvalósult.” - összegezte Antal Árpád.

A szimbólumok ereje

A három politikus ugyanakkor bemutatta azokat a plakátterveket, amelyeket a szerdai, marosvásárhelyi tiltakozó nagygyűlésre készítettek elő a háromszékiek. „Ezek háromnyelvűek lesznek, magyarul, románul és angolul üzenünk Bukarestnek és Európának, hogy mindenki értse meg, mit akar a másfél millió erdélyi magyar” – nyilatkozta Antal Árpád András polgármester.

„Katalánok és székelyek együtt az unióban. Egyenlő jogokat a baszkokkal!”, „1,5 millió jogfosztott magyar” – ehhez hasonló feliratok lesznek olvashatóak a háromszékiek által készített táblákon, feliratokon, amelyek mellett megjelennek a Székelyföld, illetve autonóm, európai régiók szimbólumai is.

Sógor Csaba hangsúlyozta, „meg kell mutatnunk összetartó erőnket Európának szerdán Marosvásárhelyen, úgy ahogy ezt tettük februárban Sepsiszentgyörgyön és ezelőtt két héttel Csíkszeredában. De június 7-én is meg kell mutatnunk, hogy erősek vagyunk, hogy számítunk. Európa számára annyian vagyunk, ahányan szavazunk. Csak így teremthetjük meg az erős erdélyi magyar és a Kárpát-medencei magyar képviseletet” – fogalmazott Sógor Csaba.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: