2014-12-03 16:41:26• hírek • MTI

Műszaki hiba az egyik ukrán atomerőműben

Műszaki hiba történt a délkelet-ukrajnai zaporizzsjai atomerőműben, de radioaktív anyag nem szivárgott ki - közölte Volodimir Demcsisin ukrán energetikai miniszter szerdai kijevi sajtótájékoztatóján.

A miniszter szavai szerint a hármas energiablokk rövidzárlat miatt állt le hétfőn. Kiemelte, hogy a műszaki meghibásodás nincs kapcsolatban az atomreaktorral, és semmilyen veszélyt nem jelent a környezetre.

Hangsúlyozta: a szakemberek minden erőfeszítést megtesznek azért, hogy péntekig újra üzembe helyezzék az energiablokkot.

Az atomerőműben történt meghibásodásra és az energiablokk újbóli üzembe helyezésére Arszenyij Jacenyuk kérdezett rá a szerdai kormányülésen. Magyarázatot kért továbbá az energetikai tárca előző nap hivatalba lépett új vezetőjétől az áramszolgáltatás szüneteltetésének okára.

Kedden és szerdán több ukrajnai településről, valamint Kijev környékéről és fővárosi kerületekből számoltak be a sajtónak az ott lakók két-három órás áramkimaradásokról. Korábban Jacenyuk ígéretet tett arra, hogy nem fogják a lakossági áramszolgáltatást leállítani egyetlen órára sem idén energiatakarékossági okokból.

Az energetikai minisztériumban kedden azonban bejelentették az energiaszolgáltatás korlátozását, ami terveik szerint december 6-ig tart. Ez azt jelenti, hogy a reggel vagy este, esetenként mindkét időszakban két-három órákra leállítják az áramszolgáltatást. A tárca az intézkedés szükségességét áramhiánnyal magyarázta, amiben szerepet játszik a zaporizzsjai energiablokk leállása is. Ezen kívül súlyos hiány keletkezett a villamos erőművek üzemeltetéséhez szükséges szénből, valamint 19 villamos erőműblokk van jelenleg karbantartási munkálatok miatt leállítva. A szénhiány elsősorban a donyec-medencei szénbányák zömének a kelet-ukrajnai harcok miatti leállása okozza.

Az Ukrenergo állami áramszolgáltató vállalat adatai alapján a szénkészlet az erőművekben november 24. és december 2. között 23,7 százalékkal, 1,765 millió tonnáról 1,346 millió tonnára csökkent. Öt erőműben, köztük a luhanszkiban már csak négy napra elegendő széntartalék maradt. Közben 200 vagonnyi, Oroszországból importált szén vesztegel már hatodik napja az orosz-ukrán határon, aminek okára az orosz illetékes szervektől Kijev egyelőre semmilyen magyarázatot nem kapott.

A tárca szerint súlyosbítja a helyzetet az is, hogy hideg idő köszöntött be Ukrajnában, ami miatt több energiára van szükség a távfűtés biztosításához.

Ukrajnában utoljára a kilencvenes években volt olyan, hogy energiatakarékossági okokból leállították az áramszolgáltatást a reggeli és az esti órákban, azokban az időszakokban, amikor a legtöbben épp úton vannak a munkahelyük és az otthonuk között.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: