2009-04-22 15:02:35• hírek • MTV

Műsorra tűzik a történelmi áttekintőt

A magyar nemzet történetét bemutató HD filmsorozat gyártásába kezdett a köztévé. Az április 26-án, az m1-en látható első adásban a honfoglalás korát idézi meg Nagy György műsorvezető és a korszak szakértője, Fodor István régész.

Kézzelfogható történelem - akár ezt a címet is kaphatta volna a Magyar Televízió április 26-án induló ismeretterjesztő filmsorozata. Az Úton a haza felé című első epizód bemutatja az államalapítás korának megőrzött vagy rekonstruált emlékeit, legfontosabb helyszíneit, megidézi mondakincsünket, nyomába ered ősi szólásainknak, és bemutatja a legújabb kutatási eredményeket is. Fodor István, a korszak szakértője egyetemi tanterem vagy televíziós stúdió helyett a Vereckei hágónál mesél Árpád népének útjáról.

„Kézbe vesszük az első magyar pénzérmét, a Szent István kardjának és a Lehel kürtjének tartott tárgyakat. Történelmi legendákat cáfolunk vagy erősítünk meg, utánajárunk a nyereg alatt puhított hús, a fehér ló és a csodaszarvas mondájának, de kinyomozzuk azt is, mire használták őseink az istenfát" - mondja Nagy György, a Magyarország története műsorvezetője, aki maga is történészként diplomázott.

A Magyarország története forgatásába - egy éves előkészület után - tavaly októberben fogott a Magyar Televízió a legkorszerűbb, nagy felbontású televíziós technika alkalmazásával. A BBC magas színvonalú dokumentumfilmjeihez hasonlítható, rendkívül színes, változatosan felépített ismeretterjesztő műsor jeleneteit túlnyomó többségében az eredeti helyszíneken, így a Vereckei-szorosnál vagy épp az Enns folyónál, „Óperencia" határán forgatják.

Az első, április 26-án, vasárnap este 19.55-től látható, Úton a haza felé című epizódban az Őshazától a Kárpátokig kíséri a műsor a vándorló magyar népet. Kiderül, hogy mi köze van Ungvár nevének a „Hungária" névhez, a nézők megtudhatják, hogy mire való az istenfa a jurtaépítés közben, hogy miért nem szabad rálépni a küszöbre, hogy milyen madár a turul, vagy éppen, hogy mi köze a nemzésnek a nemzethez. Az adás végén pedig azt is megtapasztalhatják az érdeklődők, hogy milyen látvány tárult a honfoglalók szeme elé a Vereckei hágóról...

Nagy György a magyarország történetének műsorvezetője

Magyarország története:

Forgatókönyvíró, felelő szerkesztő: Nagy György

Történész szakértő: Fodor István

Szerkesztő: Véber Franciska

Operatőr: Reich László, Szobrász András

Gyártásvezető: Horváth Attila

Rendező: M. Nagy Richárd, Varga Zs. Csaba

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: