2010-11-03 13:35:44• hírek • Tóth Klarissz

Munkavállalás külföldön

Európa fejlett országaiban és az úgynevezett egzotikus országokban - munkaterület és végzettség függvényében - egy munkavállaló átlagosan 900 és 6.000 euró közötti bérezésben részesülhet.

Mivel a romániai munkaerő az alacsony fizetésekből kifolyólag szinte egyik napról a másikra próbál túlélni, az állampolgárok java része a jobb kereseti lehetőség végett, az ország határon túl próbál elhelyezkedni. Az EURES regisztrált adatai szerint, 2010 január - május időszakában 70.000 romániai állampolgár kötött külföldi munkavállasi szerződést. Míg szeptember elsejétől november elsejéig mintegy 66.000 személy keresett munkát különböző internetes álláskereső honlapokon. Azt, hogy jelenleg hány romániai vendégmunkás tartózkodik külföldön, hivatalosan nem lehet tudni, nem reprezentatív felmérések számukat több, mint kétmillió főre becsülik.

Mivel a munkaügyi tárca, a külföldi romániai munkavállalók számát illetően nem szolgál hivatalos adatokkal, felkértük Stan Ioanát, az EURES egyik Szatmárnémeti képviselőjét vázolja fel, hogy munkavállalás szempontjából a Szatmár megyeiek körében melyek a legnépszerűbb úti célok. Az Európai Bizottság által koordinál Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) arra hivatott, hogy segítse a határon átívelő munkavállalást és elősegítse a munkavállalók szabad áramlását. Mint megtudtuk, Szatmár megyéből is egyre többen kényszerülnek külföldi munkavállalásra. A „hagyományosnak" tekintett munkavállalási úti célok, mint Németország, Olaszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Portugália, Spanyolország ugyan továbbra is keresettek, de némiképp vesztettek népszerűségükből, egyre több szatmári vállal munkát Görögországban, Máltán és Cipruson.


A hosszabb praxissal rendelkező szakorvos fizetése akár a 9.000 eurót is elérheti

A hosszabb praxissal rendelkező szakorvos fizetése akár a 9.000 eurót is elérheti


Az EURES által kínált munkalehetőségeken kívül, a szatmáriak körében is népszerű az internetes álláskeresés. A munkaközvetítők jelenlegi tapasztalatai alapján feltörekvőben vannak az olyan divatosnak mondott térségek, mint Norvégia, Dánia, Finnország és Svédország, sőt az egzotikus országok, mint Kína, Peru és Brazília is. Az utóbbi két térségben a bérezés rendkívül vonzó, akár havi 6.000 euró is ütheti a markát annak, aki keményen dolgozik. Az EU-ban egészségügyi-, mérnöki-, és számítástechnikai területeken munkaerőhiány tapasztalható, így Romániából a felsőfokú végzettséggel rendelkezők elsősorban ezen munkaterületeken próbálnak elhelyezkedni. A mezőgazdasági szférában pedig a szakképesítés nélküliek is jelentős pénzösszeget kereshetnek a kemény kétkezi munkáért cserébe.

Kitekintő

Akiknek nagyobb kurázsi szorult a vénájukba, távolibb úti célt is választhatnak, mint például Ausztráliát. A kenguruk országa a közeljövőben elsősorban orvosokat, bányászokat és mérnököket szándékszik munkaerőpiacára befogadni. A Manpower cég által készített tanulmányból kitűnik, hogy munkavállalás szempontjából a következő években olyan országokat sem lenne szabad kiiktatni, mint Afganisztán, Kuvait és India. Az arab országok például bérezés területén is viszik a pálmát, egy kőolajiparban dolgozó mérnök akár  7.000 eurót is kereshet. A román mérnökök külföldön elsősorban az építkezésben, a távközlésben és a repülőgyártás területén keresettek.

A jelenlegi gazdasági helyzetben, amikor Romániában egyre több a munkanélküli, 5.000 eurós fizetés utópiának tűnik. Nem lehetetlen, de nem Romániában. Természetesen az 1.600 vagy 1.400 euró sem megvetendő kereset. Az alacsony nyugdíjakat és béreket figyelembe véve, a külföldi munkalehetőség ismét egy alternatívát kínál a túléléshez. A romániai vendégmunkások nagyrészt a 25 és 40 éves korosztályúakból-, javarészt egyedülállókból, szakképzett vagy felsőfokú végzettségűekből tevődnek össze. A külföldi munkavállalás tekintetében a férfiak merészebbek, mint a nők, a családosok pedig kevesebb mint 50 százaléka szánja rá magát arra, hogy idegen országban kezdjen új életet.



A vendéglótóiparban átlagosan 1.200/1.400 euró közötti összeget lehet keresni

A vendéglótóiparban átlagosan 1.200/1.400 euró közötti összeget lehet keresni


A Tjobs által közzétett táblázatból kitűnik - munkaterület és végzettség függvényében -, milyen bérezésben részesül egy munkavállaló

  • Kőolajipar - 5.000/7.000 euró

  • Egészségügyi ágazat: orvos/asszisztensi szakember - 4.500/9.000 euró

  • Építkezés - 3.500/4.000 euró

  • Management - 3.000/3.500 euró

  • Közigazgatás - 2.500/3.000 euró

  • Eladás/értékesítés - 2.000/2.500 euró

  • Légiutas-kísérő - 1.800/2.000 euró

  • Szerviz/Javítás - 1.600/1.800 euró

  • Szállítás/gépkocsivezető - 1.400/1.600 euró

  • Vendéglátóipar: pincér/ felszolgáló - 1.200/1.400 euró

  • Mezőgazdasági területek - 800/1.000 euró

  • Babysitter - 600/800 euró

  • Egyéb szakképesítés nélküli területek/idénymunka - 500/800 euró.

Munkavállalással kapcsolatos további részletekért érdemes a Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség székhelyére ellátogatni (Ion  Ghica utca 36. szám).


Az idénymunkát is megfizetik: 500/800 euró

Az idénymunkát is megfizetik: átlagkereset 500/800 euró


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: