2011-08-05 09:52:24• hírek • Szatmár.ro

Munkaorvostan a West Medica keretein belül

Dr. Krakoczky-Heidenhoffer Beáta munkaorvostanász Marosvásárhelyen szerzett orvosi diplomát és szakképesítést. 2006-tól dolgozik a West a Wedica Klinikán, ahol ma már egy erre szakosodott team végez komplex munkaorvostani preventív medicinát, ugyanis több szakorvos, pszichológus és képzett asszisztens biztosítja a XXI. század szakmai követelményeinek megfelelő ellátást.

A gazdaságilag fejlett országokban évtizedek óta különleges fontossággal bír az alkalmazottak munkaegészségtani védelme, hiszen nem csak az állam, de a munkaadók is tudják, hogy az egészséges munkaerő az egyik legnagyobb kincse a gazdaságnak- és erre igen komoly anyagi erőforrásokat mozgósítanak.

Nálunk a munkaügyi ellenőrzések szigora inkább a mozgatóerő, hiszen a törvény előírja a munkaegészségtani vizsgálat kötelező elvégzését, ami mindenkor a munkaadó jogi kötelessége.

Számtalanszor fordul elő, hogy csak a munkaügyi ellenőrzések és a kilátásba helyezett büntetések viszik rá a munkaadót törvényi kötelessége betartására, holott a munkaegészségtani előírások betartása a stabil, egészséges munkaerő titka, ennek minden pozitív hozadékával együtt. Gondoljunk csak a megbetegedésekből adódó munkaidő kiesésekre, a hiányzó munkaerő pótlásának nehézségeire vagy munkahelyi balesetek esetén a munkavállalót terhelő jogi és anyagi felelősségre.

A munkaorvostan preventív ún. megelőző medicina,  ami a foglalkozási megbetegedések, munkabalesetek megelőzésével, kiküszöbölésével, munkavédelemmel és terhesvédelemmel foglalkozik. A preventív medicina keretében olyan szűrővizsgálatokra van lehetőség, amellyel megelőzhetnek bizonyos munkahelyi ártalmakból adódó betegségeket.

Az alkalmazottak a munkavállalás időpontjától kezdődően periodikus vizsgálatokon keresztül folyamatos egészségügyi követés alatt állnak.

A West Medica Klinikán a munkahely specifikus rizikófaktorainak megfelelően végzik a javallt vizsgálatokat, amelyek különböző szakvizsgálatokat, komplex műszeres kivizsgálást valamint  laboratóriumi vizsgálatokat ölelnek fel. Mindezek alapján meghatározásra kerül az alkalmazottnak az adott munkahely betöltésére vonatkozó egészségügyi alkalmassága,  aminek az eredményeképpen munkaképesítési elismervényt kap az illető munkavállaló.

A már említett vizsgálatok mellett, a klinika pszichológusa azokat a munkaköröket is kiszűri, amelyek esetében nemcsak a különféle szellemi túlterhelést vizsgálják, hanem különleges munkahelyek - például autóvezetés, különleges döntési kompetenciák vagy magaslati munka, szerves oldószerek hatása - esetében is meghatározzák a munkavállaló pszichikai alkalmasságát.



A West Medica Klinika a megyében- a vizsgálatok komplexitását tekintve- a magánszférában egyedüli szolgáltatóként az Egészségügyi Minisztérium által akkreditált bio-toxikológiai laboratóriummal is rendelkezik, ahol a munkahely körülményeinek megfelelően végeznek különféle méréseket és kimutatásokat - például zajmeghatározás, szerves oldószerek és vegyi ágensek jelenléte a munkahelyen, por-szennyezettség meghatározása, illetve mikroklíma determinálása, nehézfémek kimutatása, potenciálisan mérgező gázok jelenléte és kimutatása.

A vizsgálatokból eredő következtetések alapján javaslatokat teszünk a munkáltatónak annak érdekében, hogy milyen lépéseket kell tegyen azért, hogy a potenciálisan egészségkárosító tényezőket a termelési folyamatból ki lehessen iktatni, illetve hatásukat minimalizálni. 

A West Medica csapata a közvetlen egészségügyi, technikai és szervezési javaslatok mellett, ergonómiai javaslatokat is tesz a munkáltatóknak, ugyanis fontos az ember, a munkahely, a munkagépek és a környezet egyensúlyának a megteremtése- kimutatták, hogy ezen tényezők figyelembe vétele komoly termelékenység növekedéssel jár.

A West Medica korrekt, a mai medicina színvonalának megfelelő teljes körű szolgáltatást és szaktanácsadást  biztosít a munkaorvostan keretében.

A vizsgálatok előjegyzés alapján a munkaadóval történő egyeztetést követően történnek, hogy a várakozásból adódó termeléskiesést minimálisra csökkentsék. A klinikán minden vizsgálatot el tudnak végezni, nem kell az alkalmazottaknak több napon át más-  más rendelőben sorbaállniuk és várakozniuk.

Fontos, hogy a klinika rendelkezik egy mobil csapattal is, amely speciálisan erre a célra tervezett felszereléssel  akár a munkaadó telephelyén is képes a szükséges vizsgálatok elvégzésére.

"Azért vagyunk, hogy a szakmai megbetegedéseket minél inkább kiszorítsuk, és amint munkaegészségtani problémák adódnak nyomban a munkaadó segítségére legyünk a szükséges változtatások meghozatalának elősegítésére." - véli Dr. Krakoczky-Heidenhoffer Beáta. Flexibilitás, felelősség és szaktudás - ez vezérli munkánkat a mindennapokban.

További információk a West Medica Klinika székhelyén Szatmárnémetiben a Károlyi út 3 szám alatt vagy a 0261-769725 vagy 0744539214-es telefonszámon.

Örömünkre az elmúlt 2 év alatt már több mint kétszáz cég és vállalkozó választotta a West Medica Klinikát munkaorvostani szolgáltatások elvégzésére, akiknek  cégünkbe vetett bizalmát ezúton is köszönjük.

Legyen Ön is partnerünk a munkahelyi egészség megteremtésében - tisztelettel várjuk!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: