2015-04-28 11:26:50• hírek • MTI

Munkanélküliségi rekord Franciaországban

Újabb rekordot döntött a munkanélküliség márciusban Franciaországban, az emelkedés elsősorban a fiatalokat érinti - közölte hétfőn este a francia munkaügyi minisztérium.

Az álláskeresők száma 0,4 százalékkal (15 400 fővel) növekedett az elmúlt hónapban, és elérte a 3,51 milliót.
Az előző hónapokhoz képest márciusban elsősorban a fiatalok helyzete romlott. A fiataloknak szánt munkahelyek teremtésére szolgáló kormányzati intézkedések ellenére a körükben egy százalékkal nőtt a munkanélküliség.
A rossz mutatók nem lepték meg az elemzőket, miután két éve gyakorlatilag stagnál a francia gazdaság: tavaly és 2013-ban is csak 0,4 százalékos volt a növekedés.

A francia kormány a közgazdászokhoz hasonlóan elismeri, hogy a munkanélküliség addig nem fog csökkeni, amíg a gazdasági növekedés nem éri el a GDP-arányos 1,5 százalékot. A kormány reményei szerint ez idén bekövetkezhet.
Francois Rebsamen munkaügyi miniszter ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a munkanélküliség negyedéves növekedése "2011 eleje óta most a leggyengébb". "Kezdenek beérni az elfogadott intézkedések gyümölcsei" - tette hozzá a tárcavezető.

A kormány arra is számít, hogy a vállalkozásoknak a munkahelyteremtésért cserébe 2017 végéig nyújtott 40 milliárd eurós adókedvezményeknek köszönhetően is megfordulhat a tendencia. A francia statisztikai hivatal becslése szerint  az úgynevezett felelősségi paktummal idén 80 ezer munkahely menthető meg, illetve jöhet létre.

Francois Hollande államfő három évvel ezelőtti megválasztása óta 586 600-zal nőt az álláskeresők száma. Az államfő a munkanélküliség csökkentését jelölte meg legfőbb feladatának, és korábban jelezte, hogy ha ez nem sikerül, nem jelölteti magát újra 2017-ben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: