2013-12-04 17:25:22• hírek • Szatmár.ro

Munkahelyi kudarc és önértékelés

Az önmagunkkal való kapcsolat roppant fontos tényező, hiszen ez kihatással van mindennapi közérzetünkre, ezáltal munkafolyamatunkra egyaránt.

A munkahelyi kihívásoknak egyre nehezebb megfelelni, ezáltal elkerülhetetlen, hogy ne hibázzunk vagy valamilyen projektben ne legyen sikerélményünk, illetve munkánkkal ne legyenek elégedettek. Ilyen esetben óhatatlanul meginog az önmagunkba, illetve a képességeinkbe vetett hitünk, és az önbizalmunk. Ezeken az élethelyzeteken - akár szakember segítségével, akár önerőből - mihamarabb túl kell lépni.

A kudarc élményének tudatosítását követően az első és legfontosabb lépés az önkontroll, vagyis az érzelmek megfelelő koordinálása.

Második tényező, hogy a külső ráhatásokat a lehetőségekhez mérten ki kell zárni. Ez azt jelenti, hogy próbáljunk meg nem foglalkozni azzal, mások mit gondolnak rólunk, a csalódásokat pedig nem szabad szívre venni.

Természetesen mindez nem jelenti azt, hogy lelkileg be kellene keményítenünk, hiszen ezzel sokat árthatunk pszichés egészségünknek.

Harmadsorban készítsünk rövid heti jegyzetet a velünk történt fontosabb eseményekről. Ezeket visszaolvasva meglepődve tapasztaljuk, hogy mennyi pozitív élmény ért bennünket, melyek fölött sok esetben észrevétlenül elsiklottunk.

Ne pazaroljuk energiánkat arra, hogy a múlt már megtörtént problémáin, kellemetlen eseményein rágódunk. Ennek egyik előfeltétele, hogy ne adjunk teret a fejünkben kavargó negatív gondolatoknak, melyek eleve negatív visszacsatolást eredményeznek. Ezek ugyanis még mélyebbre húznak az önsajnálat gödrébe.

A vizualizációs gyakorlatok sokat segíthetnek. Ezzel a módszerrel előrevetíthetjük az előttünk álló feladat sikeres kimenetelét, mivel a képzeletnek óriási teremtő ereje van.

Mindezeket figyelembe véve tudatosítanunk kell magunkban, hogy az önértékelés helyreállítása nem megy egyik napról a másikra, naponta tennünk kell érte.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: