2017-09-05 17:53:22• hírek • Kocsis Zoltán

Munkaerőpiacról és infrastruktúráról tárgyalt az ukrán nagykövet Szatmárnémetiben

Egynapos munkalátogatásra érkezett kedden Szatmárnémetibe Olekszandr Bankov, Ukrajna bukaresti nagykövete. A diplomatát Altfatter Tamás alprefektus és Ioan Rus, a megyei tanács alelnöke fogadta.

A megbeszélések során értelemszerűen sarkalatos pont volt Szatmár megye etnikai sokszínűsége. Amelyhez jelentős számú ukrán kisebbség is hozzájárul, még ha aránya nem éri el az egy százalékot.

Bankov, aki folyékonyan beszél románul, támogatásáról biztosította az olyan infrastrukturális fejlesztési terveket, amilyen az Ungvár és Szatmárnémeti közötti közvetlen vasúti kapcsolat kiépítése vagy éppen újabb határátkelők megnyitása.

Érdekes pontja volt a megbeszélésnek a munkaerő migrációja. Bankov elmondta, jelenleg egy millió ukrán dolgozik legálisan Lengyelországban. Romániában viszont csak limitált a munkavállalók száma. Ezt a kvótát évről évre határozzák meg.

Ioan Rus, a megyei tanács alelnöke kiemelte, Szatmár megye Ukrajnát is érintő határon átnyúló projektjeinek összértéke 14,4 millió euró. Ezek elsősorban a katasztrófavédelmet, az egészségügyet, az infrastruktúra fejlesztését és a kulturális együttműködést érintik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: