2010-02-01 16:19:19• hírek • Szatmár.ro

Munkaerő-hiány a Törvényszéken

A Szatmár Megyei Törvényszék bírái sajtótájékoztató keretében ismertették az elmúlt, 2009-es év mérlegét.

Grosoş-Maxim Rodica bíró, a törvényszék elnöke elmondta, hogy 2009-ben mintegy hatezerrel több, összesen 35 023 ügyet tárgyaltak a bírák, amelyek közül 7585 még a tavalyelőtti évről maradt meg.

A legtöbb ügy egyébként a szatmárnémeti bíróság magisztereit várta, ugyanis az ügyek majd fele ezen hatóság kompetenciájába tartozott. Nemcsak a bejegyzett ügyek, hanem a megoldott ügyek száma is nőtt tavaly, összesen 24 967 esetet zártak le a bírók.

Nemes Remus, a törvényszék alelnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy előfordult ugyanakkor az is, hogy egyes ügyeket nem sikerült időben lezárniuk. Azonban azt is hozzátette, hogy többnyire ezen esetekben tőlük független tényezők is befolyásolták a késedelmet. Például hátráltatja az ügyek gyors megoldását, hogy nincs elegendő bíró sem. A Törvényszéken a 24 bírói poszt közül 18-at töltenek be, Avasfelsőfaluban öt, míg Nagykárolyban hét bíró tevékenykedik.

Mivel kevesebb bíró dolgozik, így több peres eset is jutott rájuk a tavalyi évben: 2008-ban 436 peres ügy jutott egy bíróra, tavaly pedig már 529. „Hollandiában például ötven peres ügyet tárgyalhat egy bíró évente, ha pedig több jut, akkor a rákövetkező évben kevesebb esetet osztanak rá" - mondta el összehasonlításképpen Grosoş-Maxim Rodica törvényszéki elnök.


Sajtótájékoztatón mutatták be a tavalyi év mérlegétSajtótájékoztatón mutatták be a tavalyi év mérlegét


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: