2008-03-10 11:51:05• hírek • Szatmar.ro

Munkaerőhiánnyal küzködnek a kis- és középvállalkozások

gyarEgy felmérés szerint a munkaerőhiány kétszeresére nőtt a vállalkozásokon belül.

Átlagosan minden romániai kis- és középvállalkozásból 17 szakképzett munkás hiányzik – ez derült ki abból a felmérésből, amelyet a romániai munkaerőhiány méreteiről készítettek.

A felmérés 234 kis- és középvállalkozás vezetőinek megkérdezésével készült. Az eredmények azt igazolják, hogy jövőre átlagban 29-re nőhet a hiányzó munkaerő egy kis- és középvállalatra lebontott mennyisége.

Az építkezés területén lehet a legnehezebben szakképzett munkást találni. Őket követik sorrendben az esztergályosok, a szerelők, az asztalosok, a hegesztők, a villanyszerelők, az autófestők és -bádogosok, a marósok, a lakatosok, a mezőgazdászok, a gépkocsivezetők, az örző-védők és az eladók. Emellett a munkaerőpiacon hiány van a középfokú végzettséggel rendelkezőkből, illetve az olyan felsőfokú szakképesítést birtokló szakemberekből, mint villamosmérnökök, építészek, tervezők és kohászmérnökök. A megkérdezettek 71%-a azt felelte, hogy kétszer nagyobb munkaerőhiánnyal küszködik, mint egy évvel ezelőtt – jelentette ki Ovidiu Nicolescu, a felmérést megrendelő romániai kis- és középvállalkozások tanácsának elnöke.

A hiány által sújtottak elsősorban azt javasolják, hogy a kormány adjon kedvezményt azoknak a cégeknek, amelyek külföldi munkásokat alkalmaznak, és szállást biztosítanak nekik. Jelenleg négy cégvezető közül három gondolkodik külföldiek alkalmazásán. Elemzők szerint azért nagy a munkaerőhiány, mert az elmúlt években hivatalos adatok szerint 2 millió, nem hivatalos kimutatások szerint pedig 3–4 millió hazai munkás távozott külföldre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: