2008-01-15 15:14:32• hírek • Szatmar.ro

Hamarosan hatályba lép az állatvédelmi törvény

kobor3kA napokban mutatták be az állatvédelmi törvény kibővített és módosított változatát.

Az állatvédelmi törvény módosításait pénteken mutatta be az államelnök. Az új szabályzat nem csak a kiróható büntetések mértékét emelte meg, hanem szigorúbban meghatározta az állattartók kötelezettségeit.

kobor3A 2004/205 számú állatvédelmi törvény a gazdához tartozó vagy gazdátlan állatok életfeltételeinek és jólétének a biztosításához szükséges intézkedéseket szabályozza. Az állattartók kötelesek az állatok elszállásolására, etetésére, gondozására, kihasználására vonatkozó állategészségügyi és állathigiéniai szabályok betartására, illetve biztosítani az állatok védelmére és jólétére vonatkozó szabályokat.

Az új törvény értelmében nem csupán pénzbírsággal büntetik az állatokat bántalmazó személyeket, hanem börtönbüntetést is kiszabhatnak a vétség mértékének függvényében, 200-tól egészen 2000 lejig.

Dr. Molnár Zsolt állatorvos elmondta, az új törvény értelmében, akik valamilyen módon bántalmazzák vagy kárt okoznak az állatok testi, szellemi épségében büntetésben részesülnek. Az új törvény szigorú feltételekhez köti például a vadállatok tartását is. Senki nem tarthatja őket birtokában megfelelő állatorvosi engedély nélkül. Az állattartók három hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetést kaphatnak, ha kínozzák, testileg bántalmazzák, esetleg megcsonkítják állataikat. Tilos bármiféle állatviadal szervezése, esztétikai beavatkozásokat csakis állatorvosi jóváhagyással lehet végrehajtani.

A törvény módosítása szükségszerűnek bizonyult, hiszen városunkban is egyre több a kóborló, valamilyen betegségtől szenvedő állat az utcán. Annak érdekében, hogy a jövőben ezeket elkerülhessük meg kellett szigorítani a szabályokat, mert nem csupán felháborító egy szenvedő állat látványa, de a város összképének sem válik javára.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: