2006-06-12 15:24:22• hírek • Noemi Brigitta Boros

Oltáriszentség

Június 15-én Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök celebrál ünnepélyes szentliturgiát.

Június 15-én, Úrnapján, a római katolikus egyház az Oltáriszentséget, Krisztus Szent Testét és Vérét ünnepli.

Délután a szatmári templomok közül csak a székesegyházban lesz szentmise. Az ünnepélyes szentliturgiát Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök celebrálja 19 órakor. Ezt követően eukarisztikus körmenet lesz a régi főtér körül - tudtuk meg Melan Karolina, referenstől.

Néhány szóban az Oltáriszentségről: Az Eucharisztia hálaadást, Isten nagy tetteinek hálás emlegetését jelenti.

A Szentmise alatt a jézusi alapítási igéket elismételve a pap a kenyeret és a bort Krisztus Testévé és Vérévé változtatja, hogy magunkhoz vegyük és hogy imádjuk a köztünk megjelenő és tovább élő Krisztust.

  Jézus a kenyérszaporítás után, a híres kafarnaumi beszédben ígérte meg az Oltáriszentséget (Jn. 6,22-71) : Ő olyan kenyeret fog majd adni, mely a saját teste, s aki abból eszik annak örök élete van. A megvalósulás pedig az utolsó vacsorán következett be. (Mt. 26,26 és a párhuzamos helyek). A XVI. századi Tridenti Zsinat így határozza meg az Oltáriszentséget: "Az Eucharisztia a Megváltó ajándéka, a hit titka, amelyben a kenyér és a bor színében Jézus jelen van, őt feláldozzuk és magunkhoz vesszük". A legrövidebb meghatározása a szentmisének pedig ez lehet: a keresztáldozat szentsége, lakoma alakjában.

 

Az Oltáriszentség hatásai az emberre:ez egyesít a legmélyebben Jézus Krisztussal, egyesít Krisztus Misztikus Testével, az egyházzal (l Kor. 10,16), Krisztus papi működésébe, az áldozatbemutatási ténykedésbe a legmélyebben beavat, s kimunkálja bennünk a Krisztusban levést, ez az egyház életének csúcsa és forrása.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: