2009-07-26 13:28:24• hírek • Szatmár.ro

Munkában a műhely

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye restaurátorműhelyében megkezdték a nemrég beszállított, krasznasándorfalui templom oltárképének felújítását. A Szent Eraszmuszt ábrázoló kép renoválása szükségessé vált, mivel annak feszítőkerete az idő folyamán erősen károsodott, szúrágta, korhadt lett, ugyanakkor maga a vászon is roncsolódott.

Az oltárkép körüli munkák most a restaurátorműhely két termét is lefoglalják, hiszen a 460/230 cm-es képet lefejtették a feszítőkeretről és elkezdték a tisztítási munkákat. Amint azt Puskás Éva restaurátortól megtudtuk, mindenek előtt a festmény hátoldalát kell megtisztítani az enyvtől és ragasztótól - mert régen le is ragasztották a lépet -, meg kell a vásznat duplázni és csak az után kezdődhetnek a konszolidálási, alapozási és retus-festési munkák. A restaurálás végén levédik a festményt egy speciális réteggel és majd ezt követően kerülhet vissza az eredeti, de megerősített feszítőkeretével a krasznasándorfalvi templom falára.

Amint megtudtuk, a restaurálás során kiderült, hogy hozzávetőlegesen húsz évvel ez előtt, kevésbé hozzáértő kezek már próbálkozhattak a kép restaurálásával, de sajnos helytelenül végezték el a vászon duplázását és rögzítését, így az helyenként behorpadt, sőt, hasadások jelentek meg rajta. Most viszont remények szerint sikerül a hibákat helyre hozni és visszaállítani a Johann Cymbal által alkotott barokk festményt az eredetihez közeli állapotba.

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye restaurátorműhelye 2005 februárja óta működik. Az óta számos egyházművészeti tárgyat - festményeket, szobrokat, textil- és bőrdíszműveket, fa- és fémdísztárgyakat (többek között) - felújítottak. A közelmúltban a hídon túli temető oltárképe; a nagykárolyi Kalazanczi Szent József templomból származó, gróf Károlyi Ferenc címere; Xavéri Szent Ferenc és Loyolai Szent Ignác szobra is restaurálásra került általuk. Jelenleg még az erdődhegyi Szent Donáth kápolna oltárképén is dolgoznak - ez utóbbi, remélhetőleg a búcsúünnepségig (augusztus 7) készen is lesz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: