2008-07-25 14:48:35• hírek • Józsa János

Multikulturális központ építését tervezik

 Multikulturális központ épülhet a jövőben az egykori Hám János utcai zsinagóga helyén.

Csütörtökön, munkagépek bevetésével végezték az egykori Hám János utcai zsinagóga területének tisztítását, a megmaradt törmelék elszállítását és a földfelszín elegyenesítését. Ezzel a terület készen áll új felhasználására, egy új építkezés beindítására.

Már rég óta kérdés, hogy mi lesz a Hám János utcai zsinagóga területének sorsa. A korábban ott állt épület felújítására nem kerülhetett sor, mert a szatmárnémeti zsidó hitközségnek nem volt meg hozzá az anyagi fedezete, a zsinagóga összeomlása után pedig hasonló okokból nem végezték el a terület megtisztítását és egy új építkezés beindítását, nemrég azonban esély mutatkozott rá, hogy új felhasználást kapjon a terület.

 

Decsei Nicolae, a Szatmárnémeti Zsidó Hitközség vezetője a Szatmár.ro-nak elmondta, hogy nemrég használatba adták a területet az önkormányzatnak, azzal a feltétellel, hogy ott egy multikulturális központot építsenek olyan szellemben, ami nem ütközik a hitközség értékeivel. Külön kitétel volt ugyanakkor, hogy nonprofit legyen a majdani épület működése. Megkérdeztük tehát Viorel Solschi városi tanácsost, a tanács kulturális bizottságának tagját azzal kapcsolatban, hogy milyen stádiumban vannak az előkészületek.

 Viorel Solschi elmondta, hogy megkezdték a tárgyalásokat a terület használatba vételéről, egy korábbi ülésen pedig meg is vitatták a hitközség kikötéseit a használat módját illetően, de a szerződés egyik pontjával – miszerint ha az építkezések után azt tapasztalják, hogy az épület nem olyan aktivitást folytat,  ami beleillik annak multikulturális jellegébe, akkor teljesen átszáll annak tulajdonjoga a zsidó hitközségre – nem érthettek egyet, ezért pedig nem szavazták meg.

Solschi ugyanakkor bizakodó a probléma megoldását illetően és véleménye szerint, ha sikerül megegyezniük a feleknek, európai uniós támogatással felépülhet a központ, ami 15%-ban a hitközségé lesz és egy kisebb zsidó múzeum és könyvtár is helyet kaphat benne. Ilyenre a régióban nincs példa, tehát sok érdeklődőt hozhatna városunkba a multikulturális központ. 

J.J.  
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: