2014-12-16 16:51:56• hírek • Szatmár.ro

Multifunkcionális központ lett a lerobbant kazánházból

Kedden adták át hivatalosan a Szolidaritás lakónegyedben, a Mircesti sétány 10. szám alatt található multifunkcionális szociális központot. A kétszintes épületet a hajléktalanok által lakott egykori hőközpontból alakították ki. Igaz, a hivatalos megnyitásra márciusig várni kell, de akkor sokféle szolgáltatással segítenek majd itt a rászorulókon.

Felsorolni is nehéz lenne, hogy hányféle szociális szolgáltatást lehet majd igénybe venni a kedden átadott multifunkcionális központban, amelyet egy elhanyagolt állapotban levő hőközpontból alakítottak ki.

Itt hátrányos helyzetű idősek és gyerekek tölthetik majd mindennapjaikat az épület nappali központjában, amely 30 gyermek és 30 nyugdíjas befogadására képes. Mindkét korosztály számára különböző elfoglaltságokat szerveznek majd, természetesen a temperamentumnak megfelelően. A gyerekek játszhatnak és sport-programokon veghetnek majd részt, a nyugdíjasoknak itt lehetőségük lesz néhány óra kellemes eltöltésére a sajtó áttanulmányozásával vagy közös römizéssel, kártyázással.

Emellett egy sok területet lefedő tanácsadó-központ is fog működni az épületben. Különböző nehézségekkel küszködő fiatalok és felnőttek, egyedülálló személyek, de akár kiskorúak és idősek is betérhetnek majd ide, hogy tanácsot kapjanak helyzetük javítása érdekében. A központot a SPAS (Szociális Közszolgáltatások Szatmárnémeti Osztálya) fogja működtetni, és elsősorban azokon a hátrányos helyzetű személyeken próbálnak segíteni, akik eddig a közintézményhez fordultak volna.

A központnak 11 alkalmazottja lesz - mások mellett pedagógus, pszichológus, szociális munkás és jogász is, tudtuk meg Sveda Andrea projektmenedzsertől. Elmondta: az alkalmazások során törekedni fognak arra, hogy a  szakemberek között legyenek olyanok is, akik magyar nyelven tudnak segíteni, tanácsot adni a rászorulóknak. Elsősorban a román szociális háló néha átláthatatlan rendszerében segítenek majd eligazodni, a specifikus problémák megoldására pedig a megfelelő intézmények felé irányítják majd az "ügyfeleket".

A még Ilyés Gyula által elindított projekt összértéke közel 2,28 millió lej, ebből 1,86 milliót az Európai Unió, 400 ezer lejt a kormány, a fennmaradó összeget pedig a polgármesteri hivatal állta.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: