2012-05-16 13:20:24• hírek • Kocsis Zoltán

Multifunkcionális Szociális Központ épül

Újabb jelentős értékű, az Európai Unió által támogatott projekt indul útjára Szatmárnémetiben, melynek keretein belül a Solidaritatii negyed Mircesti utcájában található romos, egykori kazánházból Multifunkcionális Szociális Központot hoz létre a polgármesteri hivatal. Az intézmény a Szociális Közszolgáltatások Szatmárnémeti Osztályának (SPAS) felügyelete alatt működik majd.

„Jól kiépített szociális hálózatunk van, de mindig lehet fejleszteni. Egyik hiánypontja a szociálisan marginalizált gyerekek és a külföldön dolgozók gyerekeinek segítése. Ezt szolgálja majd az új központ", mondta Doina Vasut, a SPAS igazgatónője a szerdai sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy korábban szerettek volna hasonló fejlesztést véghezvinni az Ostrovului utcában is, ám az a pályázatuk kudarcot vallott.

„A megépülő szociális központnak jól megválasztott célközönsége lesz, hisz a Solidaritii negyedben nagyobb mértékben van szükség szociális segítségre, mint Szatmárnémeti legtöbb más részében", mondta Ilyés Gyula. A polgármester elmagyarázta, hogy az európai unió által finanszírozott Integrált Fejlesztési Programban kötelezően helyet kellett kapnia az infrastruktúra fejlesztését és a gazdaság élénkítését támogató célok mellett a szociális jellegű intézmények fejlesztésének is.

Az egykori kazánház felújítása és a szociális központ kialakítása összesen 2,912 millió lejbe kerül majd. Ebből közel négyszázezer lejt a fejlesztési minisztérium, 45.457 lejt a polgármesteri hivatal bocsát rendelkezésre, a többit pedig az Európai Unió finanszírozza.

Sveda Andrea projektmenedzser elmagyarázta, hogy az intézménynek 2014 augusztusában kell majd megnyitnia kapuit. A jelenlegi tervek szerint közel tucatnyi alkalmazott, szociális munkás dolgozik majd benne. A szociális központ első számú feladata a marginalizált, a szociális perifériára szorult, zűrös családi háttérrel rendelkező gyerekek megsegítése. Szintén nagyon fontos feladata lesz a külföldön dolgozó szülők gyerekeinek támogatása, mert ezen a téren komoly elmaradások vannak országszerte. De a Multifunkcionális Szociális Központ az egyedülálló időseket is hivatott segíteni, továbbá pszichológiai,  jogi és  adminisztratív tanácsadást is nyújt majd a rászoruló gyerekeknek, szülőknek, időseknek.

Az Integrált Fejlesztési Program keretein belül Szatmárnémeti egy hét pontból álló pályázatot állított össze. Ebből hatodikként az Északi Színház felújítását célzó szerződést írták alá, a közeljövőben várható az utolsó kontraktus megkötése is. A 67,8 millió összértékű megaprojekt lehetővé teszi közel húsz utca modernizálását, a Kubik-tó környékének rendezését, egy szociális és egy gazdasági Inkubátorközpont létrehozását, a színház felújítását valamint egy térfigyelő rendszer kiépítését. Az Inkubátorközpont projektje már elindult (ez sorban a második).

A Multifunkcionális Szociális Központ látványterve

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: