2015-03-13 17:34:43• hírek • Szatmár.ro

Múltidézés a Kossuth emlékhelynél

Koszorúzással és főhajtással emlékezett péntek délután az RMDSZ Szatmár Megyei Szervezete Szatmárnémetiben Kossuth Lajos emléksírjánál a március 15-i eseményekre.

Kereskényi Gábor, az RMDSZ Szatmárnémeti Szervezetének elnöke, parlamenti képviselő az emléksírnál elmondott rövid beszédében felidézte azoknak az éveknek az emlékét, amelyekben a megyei magyarság képviselőinek csupán ez az emlékhely adatott meg nemzeti ünnepeinken való emlékezésre. Elmondta ugyanakkor azt is, hogy 2004-től immár a megemlékezés nagyságához illő helyen, a Petőfi Sándor szobornál gyűlhetnek össze az emlékezni vágyók az RMDSZ-nek és az EMKE-nek köszönhetően.

Pataki Csaba, az RMDSZ Szatmár Megyei Szervezetének elnöke sikerként könyvelte el, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a helyi magyar közösség közös erőfeszítései révén 25 évvel a rendszerváltás után ma már megsokasodott ezeknek az emlékhelyeknek a száma. Mint elmondta, ez a siker hozzájárul ahhoz, hogy nemzeti identitásunk megmaradása és erősítése új lendületet vegyen negyed évszázaddal az érdekvédelmi szövetség megalakítása után.

Nagy Szabolcs, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének ügyvezető elnöke a rövid ünnepség résztvevőinek jelezte, hogy 2015-ben már 50 helyszínen sikerül megyeszerte megemlékezni az 1848-49-es Szabadságharcról. Jelezte, helyi szinten az egyház és a pedagógusok elengedhetetlen partnerei abban az RMDSZ-nek, hogy egy ilyen léptékű ünnepségsorozat alakulhat ki a Március 15-i múltidézésből.

A rövid beszédek után a Kossuth Lajos emléksíron az RMDSZ, a Szent István Kör és a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Megemlékezés a Kossuth-emlékhelynél

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: