2020-02-10 15:06:53• hírek • MTI

Múlt héten megbuktatott kormányához kért ismét bizalmat Ludovic Orban

Fotó: gov.ro
Fotó: gov.ro

Múlt héten megbuktatott kormánya számára kért ismét bizalmat a román parlamenttől hétfőn Ludovic Orban miniszterelnök-jelölt, akit Klaus Iohannis államfő bízott meg kormányalakítással.

A kormányfői teendőket ügyvivőként ellátó és a tisztségre ismét pályázó Orban a Nemzeti Liberális Párt (PNL) végrehajtó bizottságának hétfői ülését követően jelentette be, hogy nem változtatott a miniszterek névsorán, a kormány programját pedig csak kiigazította. Iohannis az év végén esedékes parlamenti választások előrehozatalát akarja kiprovokálni azzal, hogy a parlament által frissen megbuktatott Orbannak adott újabb kormányalakítási megbízást. Az elnök akkor oszlathatja fel a parlamentet, ha a törvényhozás két egymást követő miniszterelnök-jelöltjét is elutasítja.


A jobboldali elnök és a kormányfő már január elején bejelentették, hogy "megegyeztek" a választások előrehozásáról. Ennek megfelelően a PNL vezetősége hétfői ülésén azt is eldöntötte, hogy - a parlamenti határozatképesség érdekében - jelen lesz ugyan a bizalmi voksoláson, de nem szavazza meg a második Orban-kormány beiktatását. A kétkamarás bukaresti parlament egyesített házbizottságának a kormánynévsor és az új kormányprogram beterjesztésétől számítva 15 napon belül kell kitűznie a miniszterjelöltek szakbizottsági meghallgatásának menetrendjét és az új kormány beiktatását célzó bizalmi szavazás napját.


A jelek szerint a tavaly ősszel ellenzékbe került, de a parlamenti házbizottságokban akaratát továbbra is érvényesíteni tudó Szociáldemokrata Párt (PSD) alkotmányossági óvásokkal, a parlamenti procedúra halogatásával, adott esetben pedig az ülések bojkottálásával próbálja majd hátráltatni a törvényhozás feloszlatását.


"A PSD úgy menekül az előrehozott választásoktól, mint az ördög a tömjéntől, de ha megpróbálja az időt húzni, a közvélemény megvetésébe fog ütközni" - jegyezte meg hétfői bejelentését követően Ludovic Orban. Hozzátette: a PNL a szociáldemokraták esetleges parlamenti bojkottjára is felkészült, azt azonban nem volt hajlandó elárulni: hogyan. A parlament két házának együttes ülése csak a törvényhozók több mint felének - legalább 233 képviselőnek és szenátornak - a jelenlétében határozatképes. Ugyanilyen minősített többség szükséges egy tisztségben lévő kormány leváltásához vagy egy új kabinet beiktatásához.


Ludovic Orban kormányától a múlt héten 261 szavazattal vonta meg a bizalmat a román parlament.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: