2014-06-12 15:26:32• hírek • Kocsis Zoltán

Lineker téved, a németek pedig kezdik unni

Gary Lineker, a 80-as évek angol és az európai labdarúgásának csillagához kötődik a mondás, mely szerint a foci egyszerű játék: csapatonként 11-en játsszák, a végén pedig mindig a németek nyernek.

Az igazság viszont az, hogy a németek az elmúlt másfél évtizedben rendre közel kerültek a nagy trófeákhoz, de sorra lemaradtak róla: ezüstérem a 2002-es vébén és a 2008-as Európa-bajnokságon, bronzérem a 2006-os és 2010-es vébén valamint a 2012-es Eb-én. Noha nem jellemző rájuk a kishitűség, ennyi sikertelenség (más megirigyelné ezt a sikertelenséget) után kezdik azt hinni: a selejtezők ellenállhatatlan játéka és eredményei után a tornákon képtelenek elérni a végső sikert.

A vébé el sem kezdődött, de az első csapást máris el kellett szenvedniük: Marco Reus az utolsó felkészülési mérkőzésen kidőlt a sorból. Joachim Low kapitány meglepő módon helyére a védő Mustafit hívta ve, így a „Nationalelfnek" két vérbeli csatára maradt: a világbajnoki gólrekordra törő veterán Klose valamint az utóbbi időben leginkább szélsőként alkalmazott Podolski. A merítési lehetőséget bizonyítja, hogy ezzel együtt sem fért el a keretben például Marcel Schmelzer (Dortmund) vagy Mario Gomez (Fiorentina).

Amint az utóbbi tornákon megszokhattuk, a német keret rendkívül fiatal, ám már évek óta együtt játszik és komoly tapasztalatokkal rendelkezik. Akár a németek éve is lehet! Más kérdés, hogy már ebből a csoportból is nehéz lesz a kijutás. Ráadásul az ellenfelek komoly „német segítséget" is kapnak...

A német keret:
Kapusok: 1 Manuel Neuer (Bayern München), 22 Roman Weidenfeller (Borussia Dortmund), 12 Ron-Robert Zieler (Hannover 96)
Védők: 20 Jérome Boateng (Bayern München), 16 Philipp Lahm (Bayern München), 15 Erik Durm (Borussia Dortmund), 2 Kevin Grosskreutz (Borussia Dortmund), 5 Mats Hummels (Borussia Dortmund), 4 Benedikt Höwedes (Schalke 04), 17 Per Mertesacker (Arsenal - angol), 21 Shkodran Mustafi (Sampdoria - olasz)
Középpályások: 14 Julian Draxler (Schalke 04), 3 Matthias Ginter (Freiburg), 19 Mario Götze (Bayern München), 18 Toni Kroos (Bayern München), 7 Bastian Schweinsteiger (Bayern München), 23 Christoph Kramer (Mönchengladbach), 6 Sami Khedira (Real Madrid - spanyol), 8 Mesut Özil (Arsenal - angol)
Támadók:
11 Miroslav Klose (Lazio - olasz), 13 Thomas Müller (Bayern München), 10 Lukas Podolski (Arsenal - angol), 9 André Schürrle (Chelsea - angol)
Szövetségi kapitány: Joachim Löw

Az egyetlen csoportellenfél, amely nem részesül „német segítségben", az Portugália. Minek is nekik, mikor ott van Ronaldo, gondolhatnánk. A Real Madrid ásza egészen elképesztő szezont futott, hisz a bajnokságban 31, a Bajnokok Ligájában 17, a Spanyol Kupában pedig 3 gólt szerzett. Csakhogy Ronaldo a klubszezon végére már nagyon kifacsartnak tűnt és több kisebb sérülése is előjött. Arról nem beszélve, hogy az eddigi tornákon mindig elmaradt a várakozástól.

Az örök kérdés tehát ezúttal is áll: mire mehet Portugália egy jó formában lévő Ronaldo nélkül? A keret gyenge pontja ezúttal is a támadósor. Érdekesség, hogy a portugál foci az elmúlt évtizedben elsősorban extraklasszis középpályásokat termelt ki (gondoljunk csak Rui Costára, Figóra, vagy akár Ronaldóra), ám Pauleta óta egyetlen komolyabb csatárt sem. Bizonyíték erre, hogy az előző szozonban Varela 5, Postiga és Éder pedig alig 3 gólig jutott! Kivételt jelent Almeida, aki 13 találattal elfogadható teljesítménnyel büszkélkedhet.

A portugál keret:
Kapusok: 22 Beto (Sevilla - spanyol), 1 Eduardo (Braga), 12 Rui Patrício (Sporting CP)
Védők: 19 André Almeida (Benfica), 2 Bruno Alves (Fenerbahce - török), 5 Fábio Coentrao (Real Madrid - spanyol), 21 Joao Pereira (Valencia - spanyol), 14 Luís Neto (Zenit - orosz), 3 Pepe (Real Madrid - spanyol), 13 Ricardo Costa (Valencia - spanyol)
Középpályások: 8 Joao Moutinho (Monaco - francia), 4 Miguel Veloso (Dinamo Kijev - ukrán), 16 Raul Meireles (Fenerbahce - török), 20 Rúben Amorim (Benfica), 6 William Carvalho (Sporting CP)
Támadók: 7 Cristiano Ronaldo (Real Madrid - spanyol), 11 Éder (SC Braga), 23 Hélder Postiga (Lazio - olasz), 9 Hugo Almeida (Besiktas - török), 17 Nani (Manchester United - angol), 15  Rafa Silva (Braga), 18 Silvestre Varela (Porto), 10 Vieirinha (Wolfsburg - német)
Szövetségi kapitány: Paulo Bento

A papírforma alapján a portugálok Ghánával vívhatnak nagy csatát a továbbjutásért. Noha az európaiak a 4. helyen állnak a világranglistán, az afrikaiak pedig alig a 37. helyen, a pályán nem várható ekkora különbség. Főleg, hogy a középpályát olyan remek játékosok alkotják, mint Asamoah (Juventus), Muntari és Essien (egyaránt Milan), a csatársorban pedig ott van a két Ayew-testvér, Jordan és André. A csapat legnagyobb ásza viszont a legutóbbi vébé egyik felfedezettje, Kevin- Prince Boateng.

Az a Boateng, aki Berlinben született, angol és olasz kitérő után jelenleg a Schalkéban játszik és sokszoros német utánpótlás-válogatott. Ráadásul a féltestvére, Jerome a német védelem egyik oszlopa. A két Boateng 2010-ben 72. percig nézett farkasszemet egymással, ekkor cserélték le Jerome-ot. Más kérdés, hogy ő örülhetett, hisz Özil góljával a németek nyertek.

A ghánai keret:
Kapusok: 1 Stephen Adams (Aduana Stars), 16 Fatau Dauda (Orlando Pirates - dél-afrikai), 12 Adam Kwarasey (Strömsgodset - norvég)
Védők: 23 Harrison Afful (Espérance - tunéziai), 21 John Boye (Rennes - francia), 2 Samuel Inkoom (Plataniasz - görög), 19 Jonathan Mensah (Évian TG - francia), 4 Daniel Opare (Standard Liege - belga), 15 Rashid Sumaila (Mamelodi Sundowns - dél-afrikai)
Középpályások: 6 Afriyie Acquah (Parma - olasz), 14 Albert Adomah (Middlesbrough - angol), 8 Emmanuel Agyemang-Badu (Udinese - olasz), 20 Kwadwo Asamoah (Juventus - olasz), 7 Christian Atsu (Vitesse - holland), 10 André Ayew (Marseille - francia), 5 Michael Essien (Milan - olasz), 17 Mohammed Rabiu (Kubany Krasznodar - orosz), 11 Sulley Muntari (Milan - olasz), 22 Wakaso Mubarak (Rubin Kazany - orosz)
Támadók: 13 Jordan Ayew (Sochaux - francia), 9 Kevin-Prince Boateng (Schalke 04 - német), 3 Asamoah Gyan (al-Ain - egyesült emírségekbeli), 18 Majeed Waris (Valenciennes - francia)
Szövetségi kapitány: Akwasi Appiah

Ghánánál is több szállal kapcsolódik a német labdarúgáshoz az Amerikai Egyesült Államok válogatottja. A szövetségi kapitánya ugyanis az a Jürgen Klinsmann, aki játékosként vébét és Eb-ét nyert Németországgal, edzőként pedig 2006-ban bronzéremhez segítette a „Nationalelfet". Ott van a csapatban ráadásul a Frankfurtban született Jermaine Jones, aki a 2010-es vébé előtt több barátságos meccsen pályára lépett a német válogatottban. Mivel a vébékeretbe nem került be, így apja hazájának, az USA-nak a válogatottját választotta.

Klinsmann talán felesleges terhet helyezett elsősorban magára, amikor általános döbbenetet kiváltva nem vitte magával a válogatott gólrekorderét, az amerikában hatalmas sztárnak számító 32 éves Landon Donovant. Elvitte viszont azt az alig 18 éves Greent, aki eddig mindössze egy felnőtt meccsen játszott klubjában, a Bayern Münchenben! Ennek következtében az amerikaiak támadójátéka elsősorban két fiatal, Európában légióskodó csatárra hárul: Altidore-ra és az izlandi származású Johanssonra. Mögöttük azonban olyan rutinos labdarúgók találhatók, mint Howard, Bradley, Beasley, Dempsey vagy éppen Jones, így hatalmasat hibázik, aki leírja az amerikaiakat.

Az amerikai keret:
Kapusok: 12 Brad Guzan (Aston Villa - angol), 1 Tim Howard (Everton - angol), 22 Nick Rimando (Real Salt Lake)
Védők: 7 DaMarcus Beasley (Puebla - mexikói), 6 John Brooks (Hertha - német), 20 Geoff Cameron (Stoke City - angol), 21 Timmy Chandler (Nürnberg - német), 3 Omar Gonzalez (LA Galaxy), 22 Fabian Johnson (Hoffenheim - német), 2 DeAndre Yedlin (Seattle Sounders)
Középpályások: 15 Kyle Beckerman (Real Salt Lake), 11 Alejandro Bedoya (Nantes - francia), 4 Michael Bradley (Toronto FC - kanadai, MLS), 14 Brad Davis (Houston Dynamo), 10 Mikkel Diskerud (Rosenborg - norvég), 16 Julian Green (Bayern München - német), 13 Jermaine Jones (Besiktas - török), 19 Graham Zusi (Sporting Kansas City), 5 Matt Besler (Sporting Kansas City)
Támadók: 17 Jozy Altidore (Sunderland - angol), 8 Clint Dempsey (Seattle Sounders), 9 Aron Jóhannsson (AZ Alkmaar - holland), 18 Chris Wondolowski (San Jose Earthquakes) 
Szövetségi kapitány: Jürgen Klinsmann (német)

A G csoport programja:
június 16.: Németország-Portugália, Salvador 19.00
június 17.: Ghána-Egyesült Államok, Natal 01.00
június 21.: Németország-Ghána, Fortaleza 22.00
június 23.: Egyesült Államok-Portugália, Manaus 01.00
június 26.: Egyesült Államok-Németország, Recife 19.00
június 26.: Portugália-Ghána, Brazíliaváros 19.00

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: