2019-02-09 08:58:11• hírek • Bede Emőke

Működik az angiográf: havonta negyven páciensen végeznek beavatkozást

Kétévnyi kényszerpihenő után 2018 augusztusában újra beindították a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban az angiográfot, melynek főként a szív- és érrendszeri betegségekkel küzdő páciensek örülhetnek a legjobban. Számukra akár életmentő is lehet egy olyan beavatkozás, amit ezzel a készülékkel hajtanak végre.

A 600 ezer eurós berendezés a Romániai Orvostudományi Akadémia segítségével, egy EU-s pályázat révén került városunk kórházának kardiológiai osztályára még 2016-ban. Az anyagi nehézségek miatt azonban a gépek kényszerpihenőre küldték, viszont tavaly augusztustól újra működik. A 25 millió eurós összköltségvetésű projekt révén egyébként Románia 17 egészségügyi intézményébe került egy-egy ilyen készülék, ám emellett sikerült kiépíteni egy olyan online rendszert is, ahova befutnak az ország egész területéről a vizsgálati eredmények és akár kutatási anyaggá is válhatnak. Mi több, az egymástól több száz kilométerre levő szakemberek akár virtuális konzíliumot is összehívhatnak a készülékhez tartozó szoftver segítségével egy-egy komplikáltabb eset alkalmával. Sem a betegnek, sem az orvosnak nem kell utaznia egy szakvélemény megszerzéséért –ismertette egy tavalyi sajtóeseményen a készülék és a rendszer előnyeit Deac Radu, az akadémia professzora, ki voltaképp a projekt szülőatyjának is tekinthető.
 

Az angiográfia elvégzését többfajta probléma is indokolhatja. Érszűkületek, keringési elégtelenségek, vénás rendellenességek, baleseti vérzés esetén egyaránt indokolt lehet a vizsgálat elvégzése. Ennek tudatában könnyen belátható, hogy egy egészségügyi intézmény mindennapjaiban milyen kardinális szerepet tölt be egy ilyen készülék. A szatmári kórház emellett olyan szerencsés helyzetben van, hogy egy igazán hozzáértő páros kezeli a pácienseket a gép segítségével. A kórház csapatát erősíti ugyanis már egy ideje dr. Dutu Bogdan és dr. Paziuc Alexandru is, akiknek munkáját 3 hozzáértő asszisztens is segíti.


Ezzel kapcsolatban Adrian Marc intézményvezető nemrégiben elmondta, hogy augusztusi újraindítása óta a készülékkel havi szinten kb. negyven páciensen végeznek el különféle beavatkozásokat, melyeknek költsége 50 ezer lejre rúg. Ezt az összeget azonban egyelőre az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem téríti meg, ehelyett a Szatmár Megyei Tanács fizeti ki azt a saját kasszájából, így a beavatkozásra szoruló betegek számára továbbra is ingyenesen tudják biztosítani a kezelést. Emellett a kórház menedzsere is kiemelte, hogy a helyben megoldott angiográfiás beavatkozásoknak köszönhetően a Szatmár megyei pácienseknek nem kell Nagybányára vagy Kolozsvárra utazniuk, így nem csak időt, de pénzt is spórolnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: