2013-10-20 14:46:47• hírek • Kocsis Zoltán

Működik a roma óvoda Szatmárnémetiben, de hogy jussanak el a gyerekek

Gál Gyöngyi
Gál Gyöngyi

Szatmár megyében a tanfelügyelőség adatai szerint jelenleg 5645 roma gyerek jár iskolába. Közülük közel hétszáz tanul romani nyelvet is. A megyében két romani nyelvű óvoda is működik - ugyanakkor a roma vezető szerint a roma gyerek romától semmi jót nem tanulhat.

A roma gyerekek közül a legtöbben, 2551-en elemi, 1744-en pedig általános iskolai tanulmányokat folytatnak, középiskolába viszont csak 173-an járnak. Utóbbi oka, a szakemberek szerint, hogy a lányok 8-9, a fiúk pedig 10-11-12. osztályos korukban már házasodnak.

Szatmár megyében az idei tanévben négy településen, Ákoson, Érszakácsiban, Pácfaluban és Tasnádszarvadon folyik romani nyelvű oktatás - összesen 639 gyerek részvételével, tudtuk meg Gál Gyöngyi kisebbségi oktatásért felelős szaktanfelügyelőtől.

Tasnádszarvad esete egyedi, hisz itt a gyerekek 80%-a roma. Itt indult el először a romani oktatás, idén pedig már óvoda is működik.

Hasonlóképen romani nyelvű óvoda működik idén ősztől Szatmárnémetiben is, méghozzá a Batizi úti Kis Szirén (Sirena Mica) bölcsőde épületében. Noha az oktatást a szülők külön kérésére indították útnak, a 15 beiratkozott gyerekből alig kettő (!) jár rendszeresen.

Az ok a távolság, hisz legtöbb gyereknek a város másik végén lévő Toamnei utcáról kellene eljutnia az óvodába. A tanfelügyelőség és a város pedig nem biztosít iskolai buszt számukra. Marcela Papici alpolgármester ezzel kapcsolatban elmondta, semmilyen jogi keret nem teszi lehetővé jelenleg Romániában településen belül a gyerekek szállítását. Arról nem is beszélve, hogy mely buszsofőr vállalna felelősséget 3-5 éves gyerekekért. A szülőknek is a gyerekekkel kellene menniük, akkor viszont hogy jutnának haza illetve vissza az ovihoz? Csak egy ilyen busz üzemanyaga 4000 lejébe kerülne havonta a polgármesteri hivatalnak - ebben még nincs benne a buszsofőr fizetése, a busz biztosítása, karban tartása. „Az ilyen korú gyerekek amúgy is ingyen utazhatnak a Transurban buszain. Felajánlottuk szüleiknek, kísérőiknek, hogy ők is utazhatnak ingyen, amikor a gyerekeket viszik óvodába. Ezt azonban visszautasították, mondván, messze van a buszmegálló és buszt is váltani kell útközben. Ennél többet azonban jelenleg az önkormányzat nem tehet", zárta rövidre a vitát Papici.

Érdekes felvetése volt a romák oktatása kapcsán Horváth Ignácnak, a Pro Europa roma párt Szatmár megyei vezetőjének. Szerinte ugyanis a roma gyerekeknek magyar és román gyerekekkel kellene közösen iskolában járniuk, hogy legyen kiktől jó példát tanulniuk.

Mindezt annak kapcsán mondta, hogy több panasz érkezett a hiripi iskola roma gyerekei kapcsán. Ugyanakkor Horváth felháborodásának adott hangot azon erdődi eset kapcsán, amikor az ottani iskola könyvtárosa, felmérgelődve, amiért gyerekek „néhány fürt szőlőt" loptak tőle, bement egy tanórára és mindenki szeme láttára felpofozott két roma gyereket - ráadásul tévesen. Horváth az illető eltávolítását követelte az oktatásból és rendőrségi feljelentést is tett.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: