2009-07-10 09:30:50• hírek • Szatmár.ro

Sikeres a magyar összefogás

A májusi európai parlamenti választások romániai tanulságairól, valamint a magyar összefogás listájának szerepléséről és jövőjéről folytattak eszmecserét Kovács Péter és Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető alelnökei, Toró. T. Tibor, az EMNT alelnöke, valamint Barna Gergő szociológus a tusnádfürdői EU-tábor csütörtöki napján.

„Az, hogy reggeltől estig ismételtük, hogy megtörtént a magyar összefogás, nem lett volna elég. Pozitív üzenetet hordozott, de önmagában nem volt elég mozgósító."- fogalmazott Porcsalmi. Beszéde során méltatta a sepsiszentgyörgyi kampányindító rendezvény szerepét is: "ott sikerült megmutatnunk, hogy a magyar összefogás nem csupán papíron létező egyezmény, ráadásul a választásokon is túlmutat."

"A román partok egyértelműen csak a belpolitikára koncentráltak, elkerülhetetlen volt, hogy ez nálunk is szóba kerüljön. Számukra a kampány az őszi elnökválasztások előszobája volt." - érvelt az ügyvezető alelnök. Elmondása szerint a megszerzett 3 képviselői mandátum, a magyarság 37%-os részvétele, valamint a 8,9%-os végeredmény sikerként könyvelhető el.

Kovács Péter, az összefogás listájának ötödik helyezettje fiatalokra kiélezett kampányának bemutatására vállalkozott. Elmondása szerint a szokatlan megoldások célja az volt, hogy megmutassák ennek a korosztálynak: az RMDSZ új arcokat is képes felvonultatni. "Abban bíztunk, hogy ha nem is mennek el, hátha sikerül egy bogarat ültetni a fülükbe, és hozzájárulni az RMDSZ közép és hosszú távú arculatváltásához." - mondta Kovács.

Sajátos nézőpontból láttatta a magyar összefogás listájának helyzetét Toró T. Tibor. Miután átadta Tőkés László táborozóknak szóló üdvözletét, a politikus röviden vázolta az erdélyi politikai viszonyok 1989 utáni alakulását. Elmondása szerint két brand áll egymással szemben: a tulipán sokéves hagyománya, valamint a rendszerváltó és összmagyar képviseletet szorgalmazó Tőkés László arca.

"A magyar összefogásnak volt egy választási, és lesz egy intézményes felülete: ez az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum, az EMEF" - emelte ki az alakuló intézmény szerepét Toró. Elmondása szerint az EMNT azért szorgalmazta a kampány "legyen négy" szlogenjét, mert végig reális esélyt láttak a negyedik mandátum megszerzésére is: "a két nagy román párt súlyosan matatott a választási eredmények körül, mintegy 400-400 ezer szavazatot hoztak össze a jegyzőkönyvek meghamisításával. Ha ezt a számot kivonjuk az eredményekből, nyilvánvaló, hogy milyen közel lehetett Szilágyi Zsolt bejutása."

Kelemen Hunor elnökjelöltségét firtatva kijelentette, hogy az elkövetkező időszak a magyar összefogás szakítópróbája lehet. "Az elnökjelölt állítása az RMDSZ belső döntése volt, nem egyeztettek senkivel, ezzel az EMNT számára feladták a leckét. Nem Kelemen Hunor személye körül forog a kérdés, itt egy ügyről van szó. A válaszunk a teljes támogatástól a teljes elutasításig mozoghat. Én ugyanakkor bizakodó vagyok, hogy közösen megakadályozzuk a magyar szavazatszámok román levadászását, ám ennek feltételei vannak" - összegzett Toró.


Toró T. Tibor és Kovács Péter a a tusnádfürdői EU-tábor csütörtöki napján.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: