2010-03-29 11:42:51• hírek • Szatmár.ro

Működésre elég a költségvetés

A Transurban közszállítási vállalat költségvetését legutóbbi ülésén fogadta el Szatmárnémeti Városi Tanácsa. A tavalyihoz képest nagyságrendilleg nagyjából ugyanannyi pénzt szánnak a vállalat működtetésére, de ebben az évben igazán látványos modernizálásra nem lesz lehetőség.

A Tavalyi év 8,8 millió lejes költségvetéséhez képest nagyságrendileg ugyanakkora összeget szavaztak meg a városatyák a megyeszékhelyen a közszállítást végző vállalalt működtetésére. A 9 millió lejes költségvetés a működtetésre és kisebb fejlesztésekre elegendőnek mutatkozik, ez az összeg fedezi a bérek kifizetésére, üzemanyag és alkatrészek megvásárlására szükséges kiadásokat. Fizetésemelés biztos nem lesz idén, sőt a dolgozók ételjegyeinek fedezésére is csak hat hónapi pénz áll rendelkezésre, de ha lesz rá mód, költségvetés-kiegészítésből fedezik majd a következő félévi juttatást - mondta el a Szatmár.ro-nak Simon József igazgató.

Mint megtudtuk: a legfontosabb modernizálásokra az elmúlt 2-3 évben már sok került, sikerült modernizálni a Transurban szervizeit, felújítani a székhely egy részét, üzembe helyeztek egy műszaki vizsgasort, a cégnek lehetősége van analóg és digitális tahográfok beszerelésére, elektromos jegykezelőkkel látták el a buszokat és jegykiadó automatákat üzemeltetnek a város több pontján - ezek havi 30 ezer lej értékű forgalmat bonyolítanak havonta.

Az idei fejlesztések az utazók számára nem lesznek különösen látványosak, ám a cég jó működése miatt fontosak: az új buszokként emlegetett Citelis buszoknak idén lejár a szerviz-szerződésük, a hiba-megállapításoz pedig Aradról kellene szakembert hozatni, ezért takarékossági szempontból egy autódiagnosztikai műszert vásárolnak, amely könnyen kimutatja majd, hol van meghibásodás. A másik fejlesztés a telephely bekamerázása lenne, erre biztonsági szempontokból lenne nagy szükség.


 

Modernizálni kellene a gépparkot


Modernizálni kellene a gépparkot

Simon József szerint az egyik legszükségesebb és legköltségesebb fejlesztés a géppark modernizálása lenne, de erre nem futja az idei költségvetésből. A géppark legöregebb járgánya egy 36 éves busz, s nem egy személyszállító futott már közel egy millió kilométert. Elvileg egy autóbusz élettartama 6-8 év, a Transurban által működtetett buszok többsége három-négyszer idősebb ennél. A megoldás ideális esetben új buszok vásárlása lenne, de megoldást jelentene használt személyszállító járművek vásárlása is, de azoknak az ára is 100 ezer lej körül van. Az erre szánható pénzösszeget Simon szerint pályázatokból vagy városi beruházásból lehetne majd megoldani.

Kevesebb rongálás

A közszállításért felelős vállalat számára jelenleg a legtöbb gondot az üzemanyag árának az ingadozása okozza, illetve az, hogy egyre nehezebb alkatrészeket beszerezni a régi autóbuszokhoz. Nem okoz gondot viszont a néhány hónappal ezelőtt még igen problémás rongálás. -Mióta megszűntek a vidéki buszjáratok, számottevő rongálást nem tapasztaltunk - magyarázza Simon. A jegykiadó-automatákat is rongálták régebben - a Kispiacon és a Régi Kórház közelében található buszmegálló automatáját is feltörték már egyszer, de az elvitt összeg minimális volt, hiszen naponta ürítik őket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: