2016-06-10 16:00:57• hírek • Szatmár.ro

Működésben a sífelvonó - de sízhetünk-e idén a lunaforrási pályán?

A hegyimentők egy mentési gyakorlatot is elvégeztek a sífelvonónál a pénteki nap folyamán.

Nagy volt a nyüzsgés az amúgy egyelőre meglehetősen elhagyatott környéken található lunaforrási sífelvonónál. Aurelia Fedorca avasfelsőfalui polgármester, Nicolae Bura megyemenedzser, a felvonót építő tiroli cég képviselőinek és két meghívott sajtóorgánum jelenlétében jelentették be, hogy működőképes állapotba került a lunaforrási sípálya felvonója. A hét folyamán tesztelték a működését, most pedig megtették az első lépést a működési engedély beszerzése felé. A hegyimentők is jelen voltak, akik bemutatták,  hogyan mentik ki a sízőket, ha egy meghibásodás következtében leáll a teljes sífelvonó.

A rendezvény egyébként meglehetősen furcsa hangulatú volt, sokan nem is tudtak róla. Boér Ádám, a lunaforrási sípálya igazgatótanácsának tagja például hegyimentői minőségében értesült erről.

"A felvonó remekül működik, 6 perc alatt felvitt minket a pálya tetejére" - magyarázta Boér, akitől azt is megtudtuk, hogy a Szatmár megyei sípálya létrehozása már 34 évvel ezelőtt szóba került. Ő akkor a megyei síválogatott tagja volt, edzeni viszont a Máramaros megyei Mogosára jártak.

Boér a Szatmár.ro kérdésére azt is elmondta, hogy maga a sípálya is alakul, elvileg megérkeztek a szükséges engedélyek egy erdősáv kivágására - azzal lenne ugyanis teljes a pálya. A műhó-rendszer kiépítése jelen pillanatban is zajlik, továbbá szükség van még egy 15 ezer köbméteres mesterséges tó létrehozására is - elvileg ez is elkészülhet késő őszig. "Tény, hogy néhány közbeszerzést még el kell végezni, de ha ez késő őszig megtörténik, akár idén már sízhetünk is a lunaforrási sípályán" - mondja Boér.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: