2009-09-16 17:00:01• hírek • Ferenczi Noémi

Műfajtól függetlenül, igényes darabok

Keresztes Attilát, a Harag György Társulat művészeti igazgatóját az idei évad műsortervéről kérdeztük. Elmondása szerint, egy sokrétű és karakteres repertoárt szeretett volna összeállítani, figyelembe véve a közönség sajátos összetételét illetve a színház szerepét a huszonegyedik századi ember életében. Az idei év legnagyobb projektje a Csárdáskirálynő lesz - jelentette ki Keresztes.

- Bizonyára tudomása van arról, hogy sok bírálat érte a társulatot az elmúlt évek során játszott többnyire könnyed, nevettető darabok miatt. A Harag György Társulat új művészeti igazgatójaként, milyen szempontokat vett figyelembe a repertoár összeállításakor?

- Nem az volt a szempont, hogy az idei műsorterv más legyen mint az előző években, hanem egy sokrétű és karakteres repertoárt kívántam összeállítani. Figyelembe vettem, a bérletrendszer sajátosságait, a különböző közönségrétegeket. Rendkívül fontosnak tartom, hogy a felnövekvő nemzedéknek meg kell tanulnia a színházat, ezért különösen nagy figyelmet szenteltem a gyerekelőadásoknak. A bábtagozattal sikerült úgy összehangolnunk az évadot, hogy ennek folyamán a legkisebbeknek és az V-VIII. osztályosoknak öt előadást játszunk majd. (Az ötödik, a repertoár felsorolásában nem szereplő előadás egy tavaszra tervezett óriásbábos utcai produkció lesz.)

A felnőttek számára összeválogatott darabok műfajukat tekintve igen széles skálán mozognak. Mindegyik darab egyformán fontos, legyen szó a világirodalom egyik remekéről, mint például Csehov Három nővér című darabja vagy esetleg egy népszínműről, mint Tóth Ede A falu rossza című alkotása. Ezek kiválasztásában és színrevitelében nagyon vigyázunk arra, hogy minden előadás - műfajtól függetlenül - egyformán igényes legyen. A kortárs erdélyi magyar színháznak már nem csupán a kultúra és nyelv megőrzése a kötelessége, hogy az korszerűnek, a huszonegyedik századi ember gondolkodásmódjához méltó művészetnek kell lennie.

- A műsortervet végignézve, a Csárdáskirálynő az az előadás amelyik a legtöbb meglepetést, várakozást hordozza magában.

- Az idei évad legnagyobb projektje a Csárdáskirálynő. Ez az az operett amit előbb-utóbb minden vidéki városban el kell játszani, hiszen színházi kultúránk öröksége. Bár „csupán" egy operett, a maga műfajában remekműről van szó, amiről azt is elmondhatjuk, hogy egy igazi „monarchikum". Hordozza azt a fajta nosztalgiát, amiről azt hisszük, hogy az volt a szép világ. Minden benne van aminek egy operettben benne kell lennie, közben pedig a halálfélelemről szól. Maga az előadást pedig operetthez méltó módon élő nagyzenekari kísérettel játsszuk.

- Hogy érzi magát a szatmári társulatnál?

- Remekül. Egy rugalmas, jó társulattal dolgozom együtt, akiknek valóban hitük és szerelmük a színház. Elmondhatom, hogy igazán jó alap ez ahhoz, hogy elkezdjem a tevékenységem. Meggyőződésem, hogy idővel, a közös munkák során egy összehangolt, erős csapat válik a társulatból.

Az idei évadban elsőként Csehov Három nővér című darabját tekintheti meg a nagyérdemű, melynek bemutatójára október 2-án kerül sor.


Elsőként a Három nővér című darabot láthatja majd a közönség
Elsőként a Három nővér című darabot láthatja majd a közönség


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: