2009-09-20 21:27:20• hírek • MTI

Műemlékek megőrzése

Miként lehet megőrizni egyre városiasodó korunkban a székely települések hagyományos arculatát? - egyebek között ezt vizsgálták annak a tanácskozásnak a résztvevői, akik a hétvégén a székelyföldi Csíkszeredában ültek össze a téma megvitatására.

A Kulturális Örökség Napjai Hargita Megyében című rendezvénysorozat részét alkotó találkozón többek között arról is beszéltek, hogy milyen szerepet játszhatnak az önkormányzatok a műemlékek megőrzésében, a hagyományos faluképbe illő új épületek építésében.
Fülöp Otília megyei főépítész szerint szemléletváltásra van szükség ezen a területen is, ugyanis - mint megállapította - a műemlékvédelem célja nem pusztán az öncélú megőrzés, az egyben gazdasági és turisztikai célokat is szolgálhat. Elhangzott olyan vélemény is, amely szerint a lakóházak építése során sokszor sem a megrendelők, sem a kivitelezők nem tartanak be semmiféle szabályt, a hatóságok sem ellenőrzik azt. A tanácskozás résztvevői kiemelték: anyagi szempontból is érdekeltté kellene tenni a tulajdonosokat abban, hogy hagyományos arculatú házakat építsenek.
A megbeszélésen ismertették a Hargita megyei önkormányzat székelykapu-programját is. Elhangzott, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem csak Székelyudvarhely térségében maradt fenn számos székely kapu, hanem Csík vidékén is. A jobb sorsra váró kapuk felújítására munkacsoport jött létre, amely feltérképezi a javításra szoruló értékeket a megyében, és a tulajdonos beleegyezésével elszállíttatja a kaput, majd restaurálva visszaállítja eredeti helyére.
A szomszédos Kovászna megye második alkalommal vesz részt a Kulturális Örökség Napján. Háromszéken összesen 48 helyszínen várták az érdeklődőket, többek közt Gelencén és Bikfalván is. Sepsiszentgyörgyön kétnapos rendezvénnyel várta látogatóit a Székely Nemzeti Múzeum. Ennek keretében a Balaton-felvidék és Székelyföld szokáshagyományait összehasonlító néprajzi kiállítás nyílt, emellett egész napos családi programot kínáltak.
A kiállítás megnyitóját veszprémi és sepsiszentgyörgyi táncegyüttes műsora követte. Az Európa kicsinyben programsorozat keretében kézműves bemutatókat tartottak, a gyermekek kézműves foglalkozásokon vehettek részt, elsajátítva a bútorfestés, a tojáspatkolás vagy a kalapfonás fortélyait. Az uzoni, a miklósvári és a torjai kastély, illetve számos kúria kapui is nyitva álltak a látogatók előtt.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: