2011-12-22 12:02:31• hírek • MTI

Műemlékek a temetőben

Mintegy négyszáz sírt nyilvánított műemlékké a román műemlékvédelmi szakhatóság, ami kiemelt védelmet biztosít a szóban forgó sírhelyeknek.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szerdai közleménye szerint a Kelemen Hunor RMDSZ-elnök által vezetett román kulturális minisztérium hatáskörében működő országos műemlékvédelmi bizottság szerdai ülésén elfogadta a műemlékké nyilvánításra javasolt sírok és síremlékek listáját. Ezen összesen 397 sír szerepel. A közlemény szerint a továbbiakban a miniszter rendeletben erősíti meg a sírok védettségét.

A kolozsvári Házsongárdi temető teljes egészében "B" kategóriás műemléknek számít. Ennek ellenére az elmúlt években a temető tulajdonosának, a kolozsvári polgármesteri hivatalnak és városi tanácsnak nem sikerült megakadályoznia a folyamatos rongálásokat.
Kelemen Hunor felkérésére indult el nyáron az a kezdeményezés, hogy a legértékesebb síremlékeket külön-külön is műemlékké nyilvánítsák annak reményében, hogy a szigorúbb törvényi szabályozás a gyakorlatban is hatékonyabb védelmet biztosít az erdélyi panteonnak.

Hegedüs Csilla miniszteri tanácsadó szerint a 397 síremlék műemlékké nyilvánítása a legmagasabb fokú védelem biztosítását jelenti a több mint négyszáz éves temető számára.
A védetté nyilvánított síremlékek között található többek között Apáczai Csere János, Tóthfalusi Kis Miklós, az Esterházy-Mikó-Mikes család sírkertje, Dsida Jenő, Jósika Miklós, Szenczi Molnár Albert, Bölöni Farkas Sándor, Kriza János, Xántus János sírboltja, valamint Szilágyi Domokos és Hervay Gizella közös síremléke.

Műemlékek a Házsongárdi temetőben - fotó: MTI/Biró István

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: