2014-05-21 15:47:33• hírek • Kocsis Zoltán

Mozigép és kóla – többek között ezt találták az Iparosotthonban

Noha a külső szemlélő számára nem biztos, hogy feltűnik, de lassan már másfél hete elkezdődött az egykori Iparosotthon épületének felújítása. A több mint egy millió eurós beruházás célja, hogy a jövő év végére újjávarázsolja Szatmárnémeti egy évszázados emblematikus épületét.

A Kazinczy (Stefan cel Mare) utcán található épület Tóásó Pál tervei szerint készült és 1911-ben adták át. Eredeti célja az volt, hogy egyfajta találkozási, kapcsolattartási, szórakozási pontot biztosítson a város vállalkozóinak, a céhek tagjainak. Az elmúlt évszázadban aztán az épület szolgált oktatási intézetként, könyvtárként, színházként és moziként is. Noha a földszinten az utóbbi években is folyamatosan zajlott valamiféle (gazdasági) tevékenység - élelmiszerüzlet, internet kávézó -, az emeleten lassan két évtizede megállt az élet. Az idő viszont sajnos nem - ennek következtében alaposan megromlott az épület állaga.

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal a nyíregyházi PRIMOM Alapítvány, valamint a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség partnereként 2012 januárjában pályázta meg az európai uniónál az épület felújítását. Sajnos ez nem ment zökkenőmentesen, mert a jelenlegi városvezetés először nemet mondott a pályázatra. Szerencsére azonban egy második tanácsülésen már rábólintottak a dologra. Ugyanazon év augusztusában derült ki, hogy a pályázat sikeres volt. Több mint egy évvel később, 2013 októberében a kivitelezési szerződést is aláírták a közbeszerzési licitet megnyerő konzorciummal, amelyet a szatmárnémeti Silcomprest, a csíkszeredai Harbau és a kolozsvári K&K trió alkot. Szintén tavaly októberben hagyta jóvá a városi tanács, hogy az önkormányzat megvásárolja az épületet tulajdonosától, az Urania 2000 Egyesülettől. A vételi ár fél millió euró.

A felújítási munkálatok aztán május 12-én, hétfőn kezdődtek el. Mindennek azonban egyelőre kevés látható jele van. A munkások ugyanis egyelőre a tetőszerkezeten dolgoznak, a födémet stabilizálják, mondta el megkeresésünkre Adriana Lenghel, a polgármesteri hivatal uniós pályázatokkal foglalkozó irodájának munkatársa. „A tetőszerkezetet teljesen ki kell cserélni, több helyen beázott, a gerendák, a lécek alaposan elkorhadtak", magyarázta Lenghel.

Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy az épület rehabilitálása nem egészen múlt hétfőn kezdődött. „Előtte több kamionnyi szemetet, hulladékot szedtünk össze az épületben és szállítottunk el a szociális munkások közreműködésével", árulta el Lenghel. A lehullott vakolat és különböző törmelékek mellett az Iparosotthonban talált tárgyak listája igen hosszú és meglepő. Találtak ott ugyanis különböző bútordarabokat, foteleket, polcokat, kanapét, bárpultot, mosogatót. Ott maradt továbbá egy pianínó, valamint az egykori Popular mozi teljes mozigépe kábelekkel, kiegészítőkkel. Valamint egy ládányi szénszavas üdítőital...

A pianínót és a mozigépet az önkormányzat felújíttatja és kiállítja majd az Iparosotthonban. Az épületben ugyanis az alagsorban és a földszinten különböző műhelyeket és előadótermeket alakítanak majd ki. A földszinten helyet kap egy iroda is, amely a magyar-román határon átnyúló gazdasági kapcsolatok ápolását, szélesbítését fogja koordinálni. Az emeleten kialakítanak egy 300 férőhelyes konferencia-termet, valamint egy kisebb termet, amely előadásoknak, kiállításoknak, egyéb rendezvényeknek adhat otthont.

Mindez eléréséhez az épület belső tere is átalakul némileg, több falat is elbontanak. Emellett és a tetőszerkezet cseréje mellett leszedték a szinte mindent beborító lambériákat, leszedték a csempéket, felszedték a padlócsempéket. „El nem tudják képzelni, milyen állapotban találtuk az épületet. Rengeteg munkánk lesz a belterület rehabilitálásával, de néhány héten belül elkezdjük a külső munkákat is", mondta Lenghel.

A sikeres pályázatnak köszönhetően 1,029 millió euró áll a rendelkezésre, hogy Szatmárnémeti egyik emblematikus épülete ismét régi fényében pompázzon. Miután ez megvalósul, átveheti régi funkcióját: egyfajta inkubátorház és kapcsolattartási pont lesz a szatmári vállalkozóknak. Az 1911 óta létrehozott határ mindkét oldala számára.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: