2009-11-14 21:32:35• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Basescu Orbánnal kampányol

Traian Basescu román államfőt és Orbán Viktort, a Fidesz elnökét ábrázoló szórólappal készül elárasztani Székelyföldet a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) - véli tudni szombati számában a Szabadság.

Ezt a pártot Romániában a Basescut támogató egyetlen politikai erőnek tartják a belpolitikai figyelők. A kolozsvári napilap értesülései szerint a lapon nem szerepel a PD-L jelképe. "A párt tehát nem vállalja nyíltan az akciót, amely a magyar szavazók megtévesztését célozza" - állapítja meg az újság.

Eszerint a szórólapon szereplő fotó az idei tusványosi tábor alkalmával készült a két politikusról, rajta az Orbán Viktortól származó kijelentés: "A második fordulóban én Basescura szavaznék!". A lap jobb alsó sarkában pedig egy kérdés szerepel: "De miért várjunk a második fordulóig?"

A Szabadság felidézi: júliusban Orbán Viktor és Traian Basescu közösen tartott előadást a nyári tábor és szabadegyetem zárónapján. A közönség köréből érkezett kérdésre, hogy a Fidesz a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltjét vagy Traian Basescut támogatná-e a romániai elnökválasztáson, Orbán úgy nyilatkozott: a román választási rendszer kétfordulós, így először az RMDSZ-jelöltre (Kelemen Hunorra - A tud.) szavazna, hiszen az a cél, hogy az erdélyi magyarság minél jobban szerepeljen a választásokon, a második fordulóban viszont Traian Basescura ütné a pecsétet. Mindhárom párt - a Fidesz, az RMDSZ és a PD-L - az Európai Néppárt tagja - jegyzi meg a lap.

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ kampányfőnöke a lapnak úgy vélekedett: szerinte egyértelműen diverzióról van szó. Székelyföldön az utóbbi napokban több olyan magyar, illetve kétnyelvű plakát is megjelent, amelyen a román államfőjelöltek anyanyelvükön szólnak a székelyföldi választókhoz. Ez a szórólap azonban nem tartozik ebbe a kategóriába, ennek célja a megtévesztés - mondta. Porcsalmi szerint a hátlapon található szöveg is igazolja ezt, hiszen azon az olvasható: "Basescu az, aki a legjobban tudja, mi a helyi autonómia". "A magyar szavazók remélhetőleg emlékeznek még Basescu (és pártja) heves autonómia-ellenes kirohanásaira, és nem fognak beugrani az ilyenfajta félrevezető szándéknak" - vélekedett Porcsalmi.

Németh Zsolt fideszes képviselő, a magyar Országgyűlés külügyi és határon túli magyarokkal foglalkozó bizottságának elnöke a Szabadságnak nyilatkozva emlékeztetett: Orbán Viktor Tusnádfürdőn világosan kifejtette, hogy a Fidesz az első fordulóban Kelemen Hunort, az RMDSZ jelöltjét támogatja, ilyen szempontból a Fidesz álláspontja egyértelmű.

A szórólapokat illetően Németh Zsolt elmondta: nem is meri feltételezni, hogy kampányában Basescu ilyen formában merné kihasználni a Fidesz elnökének erdélyi népszerűségét, egy demokratikus politikai kultúrában ez elképzelhetetlen.
Romániában november 22-én rendezik az elnökválasztás első, december 6-án pedig a második fordulóját. Az utóbbiban az első körben legjobban szerepelt két jelölt mérkőzik meg egymással.

Basescu államfő is versenybe száll második mandátumáért, az első fordulóban legfőbb ellenfelének Mircea Geoana szociáldemokrata és Crin Antonescu liberális pártelnököt, illetve Sorin Oprescu bukaresti polgármestert tartják. Kelemen Hunort az RMDSZ nem a győzelem reményében jelölte, de fontosnak tartotta indulását, mivel a kampány során a román társadalom egészének közvetítheti a szövetség politikai programját.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: